eur:
393.92
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megfékezhető-e a kínai gazdaság növekedése?

A kínai gazdasági növekedés mértéke immár harmadik évtizede kétszámjegyű, erre pedig még nem volt példa a gazdaságtörténetben - mondta el az InfoRádióban Bogár László közgazdász.

Az egyetemi tanár szerint szükség lenne a kínai gazdaság fékezésére, de az eddigi kísérletek nem vezettek eredményre. Hozzátette: csak a gazdasági nagyhatalmak összefogásával lehetne megoldani a problémát.

Hasonló növekedésen mindegyik nagyhatalom átment, ezek az időszakok azonban legfeljebb 10-15 évig tartottak. Kína esete ezért a gazdaságtörténetben is paradigmaváltást hozhat.

A gazdasági elemzők nem tudnak magyarázatot adni minderre. Abban szinte mindenki egyetért, hogy fontos lenne megfékezni a folyamatot, a döntéshozók azonban tanácstalanok.

Bogár László szerint az egyetlen esély az lenne, ha valamennyi érdekelt fél - azaz a gazdasági nagyhatalmak, köztük az Egyesült Államok - egyetértenének a helyzet értékelése, és az alkalmazható eszközök tekintetében.

De a nemzetközi szaksajtóban folyó vitából nem ez derül ki. Ma a világgazdaság motorját ugyanis az adja, hogy az amerikai fogyasztó hitelre fogyasztja el azokat a javakat, amelyeket a kínai munkások nevetségesen alacsony bérekért előállítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×