INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Német vállalatok bírálják a Gyurcsány-csomagot

Infostart / InfoRádió
A Német-Magyar Kereskedelmi Kamara vezetője bírálta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett megszorító intézkedéseket. Mint a Handelsblatt cimű tekintélyes düsseldorfi gazdasági lap írja, a csomag növeli a vállalatok költségeit, és közvetve nehezíti Magyarország nemzetközi versenyképességét is.

A mintegy ezer céget tömörítő Német-Magyar Kereskedelmi Kamara vezetője úgy vélte, hogy az adóemelés súlyosan visszaveti az ország gazdasági növekedését.

Gabriel Brennauer kifejtette, hogy a Gyurcsány-csomag erősen rontja Magyarország, mint befektetési célország, nemzetközi vonzerejét, mert növeli a termelési költségeket.

Brennauer szerint az intézkedéseket ki kellene egészíteni olyan reformlépésekkel, amelyek hosszú távon is gondoskodnak az államháztartás egyensúlyban tartásáról.

A Német-Magyar Kereskedelmi Kamara Kelet-Közép-Európa legnagyobb kétoldalú gazdasági szervezete.

Magyarország legfontosabb külföldi kereskedelmi partnere Németország, ezért a Kamara vezetőinek véleménye fontos szerepet játszik a kapcsolat alakulásában.

Gabriel Brennauer nyilatkozatával szinte egy időben sötét színekben ecsetelte a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézetének tanulmánya is a magyar kilátásokat.
Előrejelzése szerint a jövő évi gazdasági növekedés üteme 4-ről 2,3 százalékra esik vissza, az ipari termelés is legalább egy százalékkal csökken, ami a munkanélküliség további emelkedését vonja maga után.

A bécsi gazdaságkutató intézet ugyanakkor nemcsak a forint további gyengülésétől, hanem az infláció megduplázódásától is tart a következő évben.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk