eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Németországban csökken a költségvetési hiány

A növekvő adóbevételek eredményeképpen Németországban az esztendő első felében 2,5 százalékra csökkent a költségvetési hiány. Így minden jel arra vall, hogy Berlin már idén eleget tehet az európai stabilitási szerződés követelményeinek.

2002 óta a német költségvetés minden évben túllépte a stabilitási paktumban meghatározott 3 százalékos felső határt, és ezért Brüsszelben büntető intézkedéseket vettek fontolóra.

A német statisztikai hivatal jelentése szerint az állami bevételek 3,2 százalékkal nőttek január óta. Ez részben a munkanélküliség szerény, de állandó csökkenésére vezethető vissza, részben pedig a gazdasági élet lassú fellendülésére.

A termelés növekedésével járó adóbevételek csaknem 5,5 százalékkal emelkedtek, a nemzeti bank nyeresége pedig csaknem egyharmaddal nőtt, ami szintén az államkasszát gazdagította.

Tény, hogy a költségvetési hiány az év első felében már 2,5 százalék alá süllyedt, így Peer Steinbrück pénzügyminiszter várhatóan már idén megvalósíthatja azt az ígéretét, amelyben elkötelezte magát, hogy maradéktalanul eleget tesz a valutaegységbe tömörült országokra kötelező stabilitási szerződés előírásainak.

Pénzügyi körök azonban nem tartják kizártnak, hogy az év második felében - kiváltképpen az energiahordozók tetemes drágulása miatt - megtorpan a trend, és ennek következtében a költségvetési egyenleg nem javul tovább.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×