eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nyilvános megszégyenítés vár a munkáltatókra

Az elmúlt években csökkent a munkahelyi balesetek száma. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke szerint ez elsősorban a koncentrált ellenőrzéseknek köszönhető. Papp István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy szeptembertől nyilvánosságra hozzák azoknak a cégeknek a nevét, amelyek feketén foglalkoztatnak, vagy megsértik a munkavédelmi szabályokat. A főfelügyelőség a piac tisztulását várja ettől a lépéstől.

2004-ben kedvező fordulat állt be, azóta csökkenő tendenciát mutat a munkahelyi balesetek száma. Kevesebb a súlyos és a halálos munkahelyi baleset is - hangsúlyozta az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke.

Papp István hozzátette: döntően azokban az ágazatokban vizsgálódnak, ahol a legtöbb baleset van.

Ilyen az építőipar, a mezőgazdaság és egyre inkább a feldolgozóipar is ahol kevés a szakember és sok a betanított munkás, akik azonban gyakorlatlanok ahhoz, hogy komoly gépekkel dolgozzanak.

A főfelügyelőség vezetője szerint rendkívül fontos volna, hogy mind a szakmunkásképzésben, mind a középfokú képzésben, mind a műszaki egyetemi oktatásban nagyobb hangsúlyt fektessenek a munkabiztonságra.

Nyilvánosak lesznek a jogsértések

Pap István megjegyezte: az említett veszélyeztetett ágazatokat a jövőben is fokozottan fogják ellenőrizni.

Szeptember végével pedig nyilvánosságra is hoznak valamennyi munkaügyi határozatot és bírságot, vagyis nyilvánossá teszik azt: mely cégek foglalkoztatnak feketén, illetve mely munkáltatók szegik meg a munkavédelmi szabályokat.

Így minden cég tisztában lehet azzal, milyen annak a vállalatnak, vállalkozásnak a munkaügyi múltja, amellyel leszerződik.

A főfelügyelőség reményei szerint ez a piac tisztulásához, és a munkahelyi balesetek további csökkenéséhez vezet majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×