INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nyilvános megszégyenítés vár a munkáltatókra

Infostart / InfoRádió
Az elmúlt években csökkent a munkahelyi balesetek száma. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke szerint ez elsősorban a koncentrált ellenőrzéseknek köszönhető. Papp István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy szeptembertől nyilvánosságra hozzák azoknak a cégeknek a nevét, amelyek feketén foglalkoztatnak, vagy megsértik a munkavédelmi szabályokat. A főfelügyelőség a piac tisztulását várja ettől a lépéstől.

2004-ben kedvező fordulat állt be, azóta csökkenő tendenciát mutat a munkahelyi balesetek száma. Kevesebb a súlyos és a halálos munkahelyi baleset is - hangsúlyozta az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke.

Papp István hozzátette: döntően azokban az ágazatokban vizsgálódnak, ahol a legtöbb baleset van.

Ilyen az építőipar, a mezőgazdaság és egyre inkább a feldolgozóipar is ahol kevés a szakember és sok a betanított munkás, akik azonban gyakorlatlanok ahhoz, hogy komoly gépekkel dolgozzanak.

A főfelügyelőség vezetője szerint rendkívül fontos volna, hogy mind a szakmunkásképzésben, mind a középfokú képzésben, mind a műszaki egyetemi oktatásban nagyobb hangsúlyt fektessenek a munkabiztonságra.

Nyilvánosak lesznek a jogsértések

Pap István megjegyezte: az említett veszélyeztetett ágazatokat a jövőben is fokozottan fogják ellenőrizni.

Szeptember végével pedig nyilvánosságra is hoznak valamennyi munkaügyi határozatot és bírságot, vagyis nyilvánossá teszik azt: mely cégek foglalkoztatnak feketén, illetve mely munkáltatók szegik meg a munkavédelmi szabályokat.

Így minden cég tisztában lehet azzal, milyen annak a vállalatnak, vállalkozásnak a munkaügyi múltja, amellyel leszerződik.

A főfelügyelőség reményei szerint ez a piac tisztulásához, és a munkahelyi balesetek további csökkenéséhez vezet majd.

Kapcsolódó hang

Pap István az ellenõrzésekrõl
 


Pap István a munkahelyi balesetek számáról
 


A címlapról ajánljuk