eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kóka bejelentette a gázáremelés részleteit

A gáz fogyasztói ára, fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus 1-jén - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormányülés után.

Az évi 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1.500 és 3.000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az efölötti csoportban pedig 37 százalékkal emelkedik a földgáz fogyasztói ára.

Az emelés mértékében már szerepel a földgázra szeptember 1-jétől érvényes általános forgalmi adó is.

Az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig - az áfakulcs öt százalékpontos emelését is figyelembe véve - 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára 2006. augusztus elsejétől.

Támogatási feltételek

A gázár támogatásra jogosultak köre a kisfogyasztókon túl a nagycsaládosokkal és a nyugdíjasokkal, illetve azokkal a családokkal is kiegészül, amelyekben súlyos fogyatékossággal élő személy van - közölte a szociális és munkaügyi miniszter.

Kiss Péter hozzátette, hogy ez a kör mintegy 1,1 millió állampolgárt jelent. A kedvezményezetteknek 1.500-3000 köbméter fogyasztás között is ugyanolyan mértékű gázárat kell fizetniük, mint az 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak.

Azaz az áremelkedés csak 25 százalék lesz 3000 köbméterig, szemben a támogatást nem élvező fogyasztó 30 százalékos áremelkedésével.

A 3000 és 5000 köbméter közötti fogyasztásnál élvezett támogatást a miniszter példával ismertette: 3000 köbméter felett a nem támogatottak 92 forintot, míg a támogatást élvezők 70 forintot fizetnek köbméterenként.

A jogosultság feltétele, hogy az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el a nyugdíjminimum kétszeresét, ami 51600 forint. Egyedül élő nyugdíjasoknál a minimum háromszorosa a határ.

Lesz még emelés

Kóka János egyelőre nem tudta megmondani, hogy a következő években mikor és hány százalékkal emelkedhet még a gáz ára, de a cél mindenképpen a világpiaci árakhoz való közelítés.

A gázfüggőséget azonban különböző hitelprogramokkal fokozatosan vissza szeretnék szorítani.

Távfűtés: 18 százalékos emelés

A kormány arról is döntött, hogy a távfűtés ára átlagosan 18 százalékkal emelkedik augusztustól; de a gázárhoz hasonlóan itt is lesznek támogatások, a fűtési szezon kezdetétől.

Akik eddig jogosultak voltak a 2000 forintos árkiegészítésre, automatikusan megkapják a megemelt, 2500 forintos összeget a fűtési időszakban.

Az elektromos áram augusztustól 14,5 százalékkal kerül többe.

Fidesz: hazugságspirálban a kormány

A Fidesz szerint évente 40 ezer forinttal nő egy átlagos magyar család kiadása a kormány által bejelentett gázáremelések miatt.

Szijjártó Péter, a párt szóvivője azt mondta: a gázáremelés is azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc kormány hazugságspirálba került.

Nem igaz, hogy az áremelést a gáz világpiaci árának változása indokolja, egyedül arról van szó, hogy a forint gyengülése miatt növekednek a költségek, valamint az orosz szállítók is árat emeltek - hangsúlyozta a szóvivő.

Szijjártó Péter szerint így közintézmények kerülnek nehéz helyzetbe, a vállalatok versenyképessége pedig romlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×