eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin

Génmódosított erőszak

Az amerikai fogyasztóvédők szerint az Egyesült Államok megpróbálja ráerőszakolni a világra a génmódosított növényeket, anélkül, hogy a szükséges egészségügyi és természetvédelmi hatásvizsgálatokat elvégeznék a magokat gyártó cégek. A kérdés csak az: mennyit ér a civilek szava a génmódosított növényeket kifejlesztő cégek lobbierejével szemben.

Jelenleg leginkább a kukoricának, a rizsnek, a repcének, a napraforgónak és a szójának termesztik genetikailag módosított variánsait az Egyesült Államokban - mondta az InfoRádióban Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője.

A genetikailag módosított növények bevezetését támogatók is gyakran példálóznak Amerikával.

Mint mondják: ott már sok éve eszi szinte az egész ország, azaz közel 300 millió ember a genetikailag módosított növényeket.

Annak ellenére azonban, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek körüli amerikai vita nemigen jut el Európáig, az amerikai fogyasztóvédelmi szervezetek igen aktívak a kérdésben - hangsúlyozta Dömölki Lívia.

A szakértő szerint nemrégiben például Bush elnökhöz fordultak, azt követelve, hogy ne próbálja Washington rákényszeríteni Európára - a szabad kereskedelemre hivatkozva - génmódosított terményeit.

Kalifornia is gmo-mentes

Dömölki Lívia megjegyezte: az Egyesült Államokban is van olyan állam, ahol tilos a génmódosított növények termesztése, ilyen például Kalifornia. Alapvetően azonban az határozza meg egy-egy állam hozzáállását, hogy mekkora a magokat gyártó lobbi ereje.

Nem szabad rászabadítani az emberiségre addig a genetikailag módosított növényeket, amíg nincsenek megfelelő kutatási eredmények arra nézve, hogy nem ártalmasak - vélekedett a szakember.

Nincsenek megfelelő kutatási eredmények

Megfelelő kutatási eredmények azonban egyelőre nincsenek - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi minisztérium illetékes főosztályvezető-helyettese, aki szerint a génmódosított növényekre a cégek úgy adják be az engedélykérelmeket, hogy gyakorlatilag hiányoznak a szükséges vizsgálati eredmények.

"A genetikailag módosított növények esetében sokszor olyan dokumentációk kerülnek az engedélyezők asztalára, amelyben 5 hím és 5 nőstény patkányt 5-10 napig, esetleg két hétig etettek, és ebből vonják le azt a következtetést, hogy az érintett növény biztonságos" - hozta fel példaként Rodics Katalin.

A környezeti hatást sem vizsgálják

A szakértő szerint azt sem vizsgálják a cégek, hogy az egyes európai területek élővilágára, például a Pannon ökorégió védett rovarfajtáira milyen hatással lehetnek a genetikailag módosított növények.

Az élelmiszerbiztonsági szakember azt mondja: amikor hiányolják a vizsgálatokat, azt a választ kapják, hogy azok nagyon drágák.

Magyarország egyelőre termesztési moratóriummal védekezik a genetikailag módosított növények ellen, és a környezetvédelmi tárca elindított egy környezeti hatásvizsgálatot is - tette hozzá Rodics Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×