INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Ne menjen erdésznek, legyen inkább pénzügyes

Infostart

Magyarországon a 111 ezer 300 forint a havi nettó átlagkereset. A statisztikai hivatal adatai szerint, amelyek az év első négy hónapjára vonatkoznak, tovább nyílt az olló a legalacsonyabb és a legmagasabb keresetek között.

Lássuk először a kereseti skála két végletét: idén egy erdőgazdálkodásban dolgozó fizikai munkás havi átlagban 60.891 forintot vitt haza, míg a pénzügyi szférában egy szellemi foglalkozású szinte pontosan négyszer annyit, vagyis 241.421 forintot.

A pénzügyi szféra átlagkeresete - ugyanúgy, mint Európa többi országában - messze kiemelkedő a többi gazdasági ágazathoz képest. Itt az átlagkereset ugyanis közel 239 ezer forint volt, míg a második legjobban fizető ágazatban, a közigazgatásban ennél majdnem 100.000 forinttal kisebb a nettó átlagkereset, közel 145 ezer forint.

A harmadik legjobban fizetett ágazat a vegyipar, havi nettó 130.500 forinttal és - meglepő módon - a negyedik az oktatás, 129.400 forinttal.

A költségvetési szférában dolgozók havonta csaknem 27.000 forinttal többet visznek haza, mint a versenyszféra alkalmazottai, de itt a megoszlás is érdekes: a versenyszférában a szellemi foglalkozásúak keresnek jobban, csaknem 3.500 forinttal, míg a költségvetési szférában a fizikai foglalkozásúak csaknem 11.000 forinttal többet vihetnek haza havonta, mint a versenyszférában dolgozó fizikai munkások.

A teljes gazdaságban a szellemi foglalkozásúk nettó átlagkeresete az év első négy hónapjában 146.600, míg a fizikai foglalkozásúaké 80.000 forint volt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018