eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

12 milliárdot veszített az állam néhány óra alatt

Hatalmas zuhanással indították a szerdai tőzsdei kereskedési napot a Földhitel és Jelzálogbank részvényei, azután hogy kedden felfüggesztették a bankpapírokkal való kereskedést. Az állam ezzel néhány óra alatt csaknem 12 milliárd forintot vesztett.

A kormány hétfő délután jelentette be, hogy a költségvetési forrásból származó kamattámogatásokra 20 százalékos járadékot vet ki.

A döntést délután négy óra után ismerhette meg a közvélemény, ennek ellenére már három órától zuhanni kezdett a bankrészvények ára, feltehetően sokan bennfentes információk alapján akartak megválni befektetésüktől - mondta el az InfoRádióban a Portfolio.hu elemzője.

Kedden a bank kérésére felfüggesztették az FHB-papírok adásvételét a tőzsdén. A szerdai nyitáskor azonban csaknem 26 százalékkal esett az értékük - mondta el Pallag Róbert.

Az államnak 57 százalékos részesedése van a pénzintézetben, ennek értéke az esés miatt néhány óra alatt csaknem 12 milliárd forinttal lett kevesebb.

Pallag Róbert elmondta azt is, hogy a bejelentésből viszont csaknem három év alatt származik akkora bevétele az államnak, mint amennyit hirtelen veszített rajta.

Egyes elemzők szerint a kamattámogatások megsarcolásával a bank nyeresége akár 50 százalékkal is visszaeshet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×