eur:
393.36
usd:
368.1
bux:
66117.02
2024. április 24. szerda György

Kilencszáz milliárd fölött az államháztartás hiánya

Az államháztartás áprilisi hiánya 115 milliárd, az első négy havi deficit 904,2 milliárd forint, az előirányzat 58,5 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium. A Fidesz szerint folytatódik az eladósodás.

Az első négyhavi hiány 44,2 milliárd forinttal lett kisebb a pénzügyi tárca által korábban prognosztizált 948,4 milliárd forintnál.

A PM áprilisra - önkormányzatok nélkül - 159,2 milliárd forint, az első négy hónapra 948,4 milliárd államháztartási hiányt prognosztizált, ami az éves várható államháztartási hiány 61,5 százaléka lett volna.

Márciusban az államháztartás deficitje 353,7 milliárd forint volt, az első negyedévi hiány 789,2 milliárd forintot tett ki.

Tavaly áprilisban az államháztartás 225,1 milliárd forint hiánnyal zárt, az első négy havi összesített deficit 710 milliárd forintot tett ki, az éves prognózis 69,4 százalékát.

Fidesz: folytatódó eladósodás

A Fidesz szerint az államháztartási folyamatok azt mutatják, hogy miközben nincs kormányzati munka, erősödik az eladósodás.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnök úgy vélte: "Magyarországon nemcsak az államháztartási hiány, hanem az államadósság mértéke is töretlenül nő, aminek a következményei a magasabb kamatkiadásban, a drágábban finanszírozott államadósságban, az állami kiadások növekedésében érhetőek tetten".

Az áfa-bevételek miatt?


Az ING Bank elemzője az InfoRádióban úgy vélte: a kedvezőbb értékek oka valószínűleg az áfa-bevételek tervezettnél magasabb mértéke lehetett.

Németh Dávid hozzátette: a kedvező adatok ellenére a piac továbbra is kételkedik abban, hogy teljesülni fog az idei évre kitűzött hiánycél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

Ezért borult meg tartósan a magyar költségvetés

A hazai költségvetési egyensúly megbomlásában szerepet játszik a gazdaság általános adóterhelésének utóbbi években történt csökkenése, amit nem követett a kiadások korrekciója - írja az Európai Bizottság egy elemzésében. Az anyag arra is felhívja a figyelmet, hogy az adócsökkentés egy része tulajdonképpen abból fakad, hogy az erősen adóztatott lakossági fogyasztás részaránya visszaszorult a GDP-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×