INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kilencszáz milliárd fölött az államháztartás hiánya

InfoRádió / MTI
Az államháztartás áprilisi hiánya 115 milliárd, az első négy havi deficit 904,2 milliárd forint, az előirányzat 58,5 százaléka - közölte a Pénzügyminisztérium. A Fidesz szerint folytatódik az eladósodás.

Az első négyhavi hiány 44,2 milliárd forinttal lett kisebb a pénzügyi tárca által korábban prognosztizált 948,4 milliárd forintnál.

A PM áprilisra - önkormányzatok nélkül - 159,2 milliárd forint, az első négy hónapra 948,4 milliárd államháztartási hiányt prognosztizált, ami az éves várható államháztartási hiány 61,5 százaléka lett volna.

Márciusban az államháztartás deficitje 353,7 milliárd forint volt, az első negyedévi hiány 789,2 milliárd forintot tett ki.

Tavaly áprilisban az államháztartás 225,1 milliárd forint hiánnyal zárt, az első négy havi összesített deficit 710 milliárd forintot tett ki, az éves prognózis 69,4 százalékát.

Fidesz: folytatódó eladósodás

A Fidesz szerint az államháztartási folyamatok azt mutatják, hogy miközben nincs kormányzati munka, erősödik az eladósodás.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnök úgy vélte: "Magyarországon nemcsak az államháztartási hiány, hanem az államadósság mértéke is töretlenül nő, aminek a következményei a magasabb kamatkiadásban, a drágábban finanszírozott államadósságban, az állami kiadások növekedésében érhetőek tetten".

Az áfa-bevételek miatt?


Az ING Bank elemzője az InfoRádióban úgy vélte: a kedvezőbb értékek oka valószínűleg az áfa-bevételek tervezettnél magasabb mértéke lehetett.

Németh Dávid hozzátette: a kedvező adatok ellenére a piac továbbra is kételkedik abban, hogy teljesülni fog az idei évre kitűzött hiánycél.


A címlapról ajánljuk