eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Drágulnak a svájci frank hitelek törlesztőrészletei

A negyed százalékpontos svájci kamatemelést követően hosszabb távon drágulnak a svájci frankban igényelt hitelek törlesztő részletei Magyarországon is, ám ennek mértéke és ideje banktól és konstrukciótól függően eltérő lehet - mondták az MTI által megkérdezett elemzők csütörtökön.

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön negyed százalékponttal emelte irányadó kamatszintjét, a döntést a gazdaság növekedésének gyorsulásával indokolták.

A svájci jegybank elnöke, Jean-Pierre Roth a döntés után úgy nyilatkozott, hogy "még nem értük el a normális kamatszintet".

Pintér András, az Inter-Európa Bank elemzője emlékeztetett arra, hogy a kamatemelés később és közvetettebb módon jelentkezik a törlesztő részletekben mint az árfolyamváltozás. A már svájci frankban eladósodottakat a kamatemelés most nem, csak a kamatperiódus végén érinti, aki azonban még a hitelfelvétel előtt áll, annak várhatóan magasabb kamatot számít majd fel a bank.

Pintér András ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyes hitelkonstrukció határozza meg azt, hogy változnak-e és milyen mértékben a törlesztő részletek.

Hasonlóan vélekedett Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője is, aki szerint a várható további kamatemelések ellenére is folytatódik majd jövőre devizahitelek iránti igény növekedése. Az elemző 2006 végéig további 50 bázispontos svájci kamatemelést valószínűsít. Bár várakozásaink szerint az MNB csökkentheti jövőre az alapkamatot, a forint és a deviza alapú hitelek között a kamatkülönbözet jövőre is jelentős lesz - mondta az elemző.

Az MNB összesítése szerint az idén október végén a lakosság éven túli, 2.200 milliárd forintot meghaladó lakáshitel-állományából 36 milliárd forintot tett ki az euró és 371 milliárd forintot az egyéb devizaalapú hitel. Az 5 éven túli, szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 53 milliárd forint az euró-, és 220 milliárd forint az egyéb devizaalapú hitel.

Az irányadó kamatszint Svájcban 2003. márciusban érte el mélypontját, 0,00-0,75 százalékos iránysávval. Az emelés tavaly júniusban kezdődött, 0,00-1,00 százalékra, majd tavaly szeptemberben folytatódott, 0,25-1,25 százalékra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×