INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

Az elemző szerint politikai megfontolás áll a MOL-üzlet mögött

Infostart

A Freshfields ügyvédi iroda tőkepiaci csoportjának vezetője szerint feltehetően politikai megfontolások állnak a MOL Rt. állami kézben lévő részvényeinek eladása mögött.

A kormány valószínűleg azért választotta azt a megoldást, hogy a részvényeket magának az olajtársaságnak kínálta fel, mert égetően szüksége van a pénzre – mondta Barcza Mihály az InfoRádióban.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. eladja a még állami kézben lévő MOL-részvényeket. A 11,7 százalékos részesedésből 10 százalékot az olajtársaság vehet meg, a többit kisbefektetőknek értékesítik.

Batiz András kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a 12,8 millió részvény mintegy 200 milliárd forintot ér.

A MOL Rt. ebben az évben 3 százaléknyi részvényt hívhat le. Hernádi Zsolt, a cég vezérigazgatója közölte: a vételi opció hosszú távon biztosíthatja a társaság stabilitását és növekedését.

Barcza Mihály ezzel összefüggésben azt mondta, hogy a saját részvény vásárlása rövid távon tőkekivonást jelent, ezért önmagában ez a lépés nem biztosíthatja a MOL Rt. terjeszkedését.

Az elemző véleménye szerint az olajtársaság akkor jár jól, ha a vételárnál nagyobb összegért értékesíti a részvényeket.

Ez jó lenne a MOL-nak és a magyar gazdaságnak, az adófizetők azonban veszítenének az üzleten – mondta. Barcza Mihály hozzátette: a nyilvános értékesítés során valószínűleg nagyobb bevételre tett volna szert az állam.

Csütörtökön a döntés bejelentése után meredeken emelkedett a MOL Rt. részvényeinek ára. Pénteken folytatódott a trend, az olajtársaság papírjai 4,39 százalékkal erősödtek, forgalmuk meghaladta a 7,8 milliárd forintot.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018