Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 28. vasárnap Kamilla
Nyitókép: Pexels.com

27 évnyi érlelés után felvágják a világ legöregebb parmezánját

Csaknem tízezer napig érleltek egy parmezán sajtot egy Reggio Emilia-beli sajtüzemben, a parmigiano reggiano sajtféle hazájában.

A parmigiano reggiano a világ egyik legkeményebb sajtja, nevét az Emilia Romagna régióban található Parma városáról kapta.

A tartomány egyik sajtüzemében a napokban vágták fel 27 évi és három hónapi érlelés után a mindeddig legöregebb és még ehető parmezánsajtot Villa Minozzóban.

A sajtkorongot 1998 februárjában készítette Romano Camorani a Santa Lucia di Poviglio tejüzemben.

„Ez a legrégebbi parmigiano reggiano, amelyet valaha felvágtak” – hangsúlyozta közleményében Nicola Bertinelli, a parmezántermelők konzorciumának elnöke. „Ez egy rendkívüli pillanat, amely megmutatja, hogyan lehet ezt a tejből és oltóanyagból, tartósítószerek nélkül készült terméket hosszú időn keresztül megőrizni” – fűzte hozzá Bertinelli.

A sajt becsült értéke a közlemény szerint több mint 20 ezer euró (8 millió forint). A sajtérlelési rekordot 28 évvel egy amerikai cheddar sajt tartja, amelyet 12 éve vágtak fel Wisconsinban. Az olasz gyártó célja, hogy megdöntse ezt a rekordot, s ehhez már rendelkezik egy 30 éves érlelési idejű sajttal, melyet egy szigorúan titkos raktárban tárolnak.

A 40 kilogrammos parmezánkorongok érlelése átlagosan több mint két évig tart a hét-nyolc méter magas állványokon. A parmezán eredete oltalom alatt áll, a sajtnak valóban Modena, Bologna és Mantova környékéről kell származnia. A parmigiano reggiano készítésének gyökerei a XIII. századig nyúlnak vissza.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

Magas tőkepiaci hozamot keres? Az indiai eszközök nagy lehetőségeket kínálnak

India öles léptekkel zárkózik fel a fejlett országokhoz. Ebben nemcsak a kedvező gazdaságföldrajzi és a még mindig kedvező demográfiai adottságok segítik, hanem az úgynevezett jó kormányzás is: a kormányzat szisztematikusan támogatja a hazai gyártást, stabilizálja a szabályozási kereteket, és egyszerűsíti az adózást, ráadásul a belső fogyasztói bázis is gyorsan nő. Bár a kilátások jók, kockázatok továbbra is vannak, és ezekre a befektetőknek is figyelniük kell.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×