eur:
394.12
usd:
355.59
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
Nyitókép: Pixabay

Kutatás: a hűtlenség tekintetében kettős mérce tapasztalható itthon

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.

A párkapcsolatokat, a hűséget és a szexualitást vizsgálta a magyar társadalomban az Opinio Institute országos reprezentatív kutatása. Az adatokat júliusban két különböző adatfelvétellel rögzítették mobilapplikáció segítségével. A mintanagyság az egyes adatfelvételeknél ezer fő volt, az eredmények reprezentatívak az ország 16-59 éves lakosságára nem, korcsoport, iskolai végzettség, településtípus és magyarországi régió tekintetében. A mérések hibahatára 3,2 százalék, azaz a bemutatott százalékos arányszámok maximum ennyivel térhetnek el attól, mint amit az ország összes 16 és 59 év közötti lakosának lekérdezése eredményezett volna.

Az Opinio Institute kutatási igazgatója az InfoRádióban elmondta: felmérésük alapján elvi szinten mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyar emberek számára, előbbit a válaszadók 91 százaléka, utóbbit 87 százalékuk tartotta inkább, vagy elengedhetetlenül fontosnak. A gyakorlat azonban árnyaltabb képet fest, ugyanis Bojár Ábel hozzátette:

a megkérdezettek egyharmada bevallotta, hogy már legalább egyszer megcsalta a párját, 18 százalékuk pedig többször is,

a valós arány pedig még ennél is magasabb lehet.

Még nagyobb a bizalmatlanság a partnerek felé, ugyanis a válaszadók 38 százaléka saját állítása szerint bizonyosan tudja, hogy a partnere már megcsalta, míg 32 százalékuk azt valószínűsíti, hogy előfordult már ilyen, csak nem tud róla bizonyosan.

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy milyen értékek, tulajdonságok alapján keresik a párjukat a magyarok. Bojár Ábel elmondása szerint a felmérésből kiderült, hogy az olyan hagyományos szempontok, mint például a társadalmi státusz, az anyagi jólét vagy az egzisztenciális biztonság „messzemenőkig eltörpülnek” az olyan soft skillnek nevezhető szempontokhoz képest, mint például a figyelmesség, az érzelmi intelligencia, a hűség vagy a humor. A válaszadók 60-70 százaléka utóbbi jellemzők valamelyikét a legfontosabb öt tulajdonság közé sorolta. Ehhez képest a társadalmi státuszt vagy az egzisztenciális biztonságot kevesebb, mint tíz százalék tartja fontosnak a társkeresés során.

„Tipikusan két-három tartós párkapcsolata és két-öt szexuális partnere volt a magyarok relatív többségének eddigi élete során”

– mondta Bojár Ábel. Hozzátette: a 16 és 20 év közötti fiatalok nyilvánvalóan „lehúzzák” ezt a statisztikai adatot, mert nekik kevésbé volt még idejük tapasztalatokat szerezni, a 16-59 éves korosztályra vetítve azonban egy alacsonyabb szám jött ki ahhoz képest, mint amire előzetesen számítottak. A döntő többség (78 százalék) inkább fontosnak vagy egyenesen elengedhetetlennek tartja a szexuális kompatibilitást a párkapcsolatokban, és se nemek, se életkor, se egyéb demográfiai tényezők szempontjából nincs jelentős különbség ebben a tekintetben.

Az Opinio Institute kutatási igazgatója szerint a hűtlenség témakörében kirajzolódik egy kettős mérce, mert „sokkal kevésbé tekintjük megcsalásnak az adott cselekedetet, ha mi követjük el, mintha a párunk”.

A felmérésből az is kiderült, hogy a 16-59 éves magyar lakosság többsége (56 százalék) monogám párkapcsolatban (30 százalék) vagy házasságban (26 százalék) él, 28 százaléka egyedülálló, 13 százaléka pedig alkalmi kapcsolatokban találja meg a lelki és/vagy szexuális társat. A nyitott kapcsolatok, vagy poliamor életmód – azaz több partnerrel, minden érintett számára transzparens módon folytatott tartós szerelmi viszony – viszonylag ritka, a válaszadóknak csak a négy százaléka jellemezte így a jelenlegi párkapcsolati helyzetét. Ezzel együtt az Opinio Institute megállapítása szerint összességében toleránsnak mondható a társadalom a nyitott kapcsolatok megítélésében, csak 36 százalék nyilatkozott úgy, hogy abszolút ellenzi őket. A nők körében valamivel magasabb a mereven elzárkózók aránya (42 százalék).

A monogám házasságban vagy kapcsolatban élők 28 százalékának tart legalább tizenöt éve a kapcsolata. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb statisztikai esély kínálkozik az ilyen hosszú ideje tartó párkapcsolatra, de a párkapcsolatban/házasságban élő 50 év felettieknek is csak egy viszonylag szűk többségének (60 százalékának) tart legalább tizenöt éve a kapcsolata vagy házassága.

A párkapcsolatban élők 71 százaléka nagyon, vagy inkább elégedettnek érzi magát a kapcsolatával. A nők körében gyakoribb az elégedetlenség: míg a férfiak 46 százaléka teljesen elégedett, a nők 36 százaléka nyilatkozott így. A férfiaknak csak 18 százaléka adott az erre vonatkozó kérdésre „is-is” választ a nők 26 százalékával szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás
csalfaság

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×