eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Sylvain Sonnet/Getty Images

Minden párkapcsolatban szükség van időnként finomhangolásra – szakértő a legnagyobb hibákról, buktatókról

Nemcsak a vállalkozásoknál, hanem a párkapcsolatokban is szükség van éves tervezésre az új esztendő első napjaiban – mondta az InfoRádióban a Szépen Válj El Válásközpont alapítója. Galambos Balázs mediátor szerint érdemes ilyenkor átbeszélni a célokat és a szükséges irányváltásokat.

Galambos Balázs szerint mindenkire igaz az, hogy valamilyen céllal „megy bele” egy párkapcsolatba. Mint mondta, természetesen fontosak az érzelmek és az is, hogy "meglegyen a kémia" a felek között, de figyelni kell arra is, hogy időről időre újabb és újabb célokat tűzzenek ki maguk elé a párok. Hozzátette: ha ezeket a célokat nem tisztázzák és nem történik valamilyen finomhangolás, akkor könnyen „szétcsúszhat” a kapcsolat. Erre kellő időt és energiát kell szentelni. Sokaknál megfigyelhető az a jelenség, hogy akár hosszú együtt töltött idő után sem ismerik igazán a párjukat, nincsenek tisztában a motivációival, semmit sem tudnak a célrendszeréről vagy az aktuális érzelmi állapotáról. A mediátor szerint

ha egy párkapcsolatban a két fél vagy ha csak az egyikőjük nem ismeri a másik főbb mozgatórugóit, illetve nem figyel a másik szükségleteire, az olyan „mintha két különböző filmet néznének”.

Éppen ezért érdemes akár most, az év elején is átbeszélni az eddig közösen megélt élményeket, illetve kitűzni új célokat – legyen az gyerekvállalás, valamilyen párkapcsolati gond megoldása vagy éppen a ház, kert körüli munkák igazságosabb elosztása. Galambos Balázs elmondta: egy párkapcsolatnak különböző pillérei vannak, melyek közül a legfontosabb az érzelmi viszonyulás. Sokan bennragadnak egy kapcsolatban, pedig már nem is érzik magukat jól benne. Vannak, akik több ölelést, intimitást igényelnének, mégsem kapják meg. Sok nő hiányolja, ha bizonyos időközönként vagy egy-egy alkalomból nem kap virágot. Egyszerűen vágynak arra, hogy kedveskedjenek nekik.

Nem jó megoldás, ha a szőnyeg alá söpörjük a problémákat

Nagyon fontos a megfelelő kommunikáció, sokaknak jól esik, ha kapnak a párjuktól egy-egy üzenetet napközben is, amikor éppen dolgoznak. Ezek az apróságok erőt adhatnak, motiválhatnak vagy jobb kedvre deríthetnek bennünket. A mediátor szerint nem jó, ha nem beszéljük meg a párunkkal, hogy mi történt velünk hét közben.

Az lenne az ideális, ha hetente egyszer szánnánk legalább negyedórát arra, hogy megosszuk a kedvesünkkel, milyen ingerek értek bennünket a munkahelyünkön vagy más egyéb helyzetekben.

Galambos Balázs szerint főleg a férfiakra jellemző az, hogy kevésbé szeretnek beszélni az érzelmeikről, sokan egyáltalán nem hajlandók erre. Hozzátette: a párkapcsolat egy „szövetség”, amelyben ki kell beszélni a problémákat, figyelni kell a másikra, sőt a környezetére, a körülötte élő emberekre is. Nem jó, ha a szőnyeg alá söpörjük a gondokat, ki kell mondani, mi az, ami bánt bennünket. A mediátor azt tanácsolja, hogy adott esetben mondjuk el a párunknak, ha problémánk van az édesanyjával vagy az édesapjával, mert ez igen gyakori konfliktusforrás szokott lenni.

Nem lehet tabutéma a szexualitás sem. Ha nem beszélünk róla, nem tudjuk meg, hogy a párunknak mi számít túl soknak, mi kevésnek. Van, aki a gyengédséget, mások a szenvedélyességet szeretik. A szakértő szerint a harmóniára kell törekedni. Sokat jelent, ha előre megtervezzük a közösen eltölthető időt, ha előre beírjuk a naptárunkba az utazásokat, a kirándulásokat, de mindig vegyük figyelembe, mihez lenne kedve a párunknak.

Nagyon fontos, hogy egy párkapcsolatban támogassuk a másikat a karrierjében is.

Ha a párunk szakmailag előre szeretne lépni, legyünk mellette, biztassuk őt, adjunk neki minél hasznosabb tanácsokat! Mások viszont lehet, hogy szeretnének „visszavenni a munkahelyi présből”, erre is érdemes figyelni, mert minden párkapcsolat, helyzet más és más.

Vannak helyzetek, amikor már csak a szakember segíthet

Ha nem sikerül megbeszélni a problémákat és nem jut egyről a kettőre egy pár, érdemes megfontolni a segítségkérést egy szakembertől. „Párterápiára akár az előttünk álló év tervezése szempontjából is érdemes elmenni. Ez csak egy finomhangolás. Főleg a férfiak félnek a párterápiától, mondván nehogy már egy harmadik személy mondja meg nekünk azt, hogy mit, hogy és merre” – fejtegette Galambos Balázs.

Egy szakember azonban „felülnézetből” látja egy kapcsolat erősségeit, gyengeségeit, tartalékait vagy a lehetőségeit.

Erre egyes párok sok esetben egyszerűen nem képesek. „Nyilván egy ilyen párterápiás beszélgetés szülhet feszültségeket, de úgy kell leülni, hogy ez az egész nem azért van, hogy szakítsunk, hanem azért, hogy jobban érezzük magunkat. Ezt a célt nem szabad figyelmen kívül hagyni a legforróbb pillanatokban sem” – magyarázta Galambos Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az Arénában: büszke vagyok arra, amit elértem, de nem vagyok sztár

Marozsán Fábián az ATP-világranglista 37. helyezett játékosa az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, és elmesélte, hogyan lett belőle teniszező, milyen hullámvölgyek voltak a pályafutásában és mennyire változtatta meg az életét a Carlos Alcaraz elleni tavaly májusi győzelem. Kiderült, hogy melyik borítást szereti a legjobban, hány versenyen játszanak a szíve szerint, és minek örülne tíz év múlva.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael teljes készültségben, Biden váratlanul visszatért Washingtonba

Izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe - jelentette be Daniel Hagari ellentengernagy a Reuters tudósítása szerint. Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton délután megszakította delaware-i hétvégi programját, hogy Washingtonban konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a Közel-Keleten zajló eseményekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×