eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

Hallatlan veszélyben vannak a megszállott videojátékosok

A kutatók szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelni a hangerő jelentette potenciális veszélyeknek.

A videojátékosok világszerte maradandó hallásvesztést vagy tartós fülcsengést kockáztatnak egy átfogó felmérés szerint – számolt be róla a The Guardian cikke. Az elemzők szerint az 50 ezer válaszoló játékos a biztonságos határértékhez közeli vagy azt meghaladó hangerőn játszik. Figyelembe véve, hogy a videojátékok az egész világon egyre népszerűbbek, nagyobb figyelmet kell összpontosítani a lehetséges kockázatok tudatosítására a szakértők szerint.

Míg a fül- és fejhallgatók, valamint a zenés szórakozóhelyek okozta lehetséges halláskárosodással korábban már foglalkoztak, a Dél-Karolinai Egyetem és a WHO kutatói úgy vélik, csekély figyelem irányult a videojátékok potenciális halláskárosító hatására.

A lap azt írja, a gamerek gyakran játszanak nagy hangerővel, jellemzően órákon keresztül alkalmanként, miközben az impulzusszerű zajok, például lövések és robbanások érik őket, nagy hangerővel. A BMJ Public Health egészségügyi szaklapban azt írják,

azok a játékosok, akik huzamosabb ideig játszanak nagy hangerővel, maradandó halláskárosodást, fülzúgást kockáztatnak.

Emellett a szakértők segítséget is igyekeznek nyújtani, ugyanis meghatározták, mekkora hangterhelésből mennyi idő megengedett egy héten. 83 dB hangerőből heti 20 óra ajánlott, 86 dB-esből már csak 10. 92 dB-es hangerőnél 2,5 óra a maximum, 98 dB-nél pedig mindössze 38 perc.

Gyermekek számára ezek az értékek még alacsonyabbak, 75 dB-ből 40 óra a javasolt heti szinten. Ugyanezen meghatározás szerint 83 dB hangerőből körülbelül 6,5 óra, 86 dB-ből 3 óra, 92 dB-es terhelésből pedig 12 perc a heti megengedett "adag".

A kutatás megállapította, hogy a hétköznapi életben a "mindennapi hangterhelés" hasonló vagy akár magasabb is lehet, hozzátéve, hogy a lövések zaja és más, hasonló hangok intenzívebben szólnak az átlagosnál.

Franki Oliver audiológiai szakember azt mondta a lapnak, hogy két faktor fokozza a halláskárosodás és a fülzúgás kockázatát: mennyire hangos az adott hang, és milyen sokáig vagyunk neki kitéve. Hangsúlyozta, ha valaki fejhallgatóval játszik, fontos odafigyelni, hogy a hangerőt a biztonságos tartományban tartsa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×