eur:
397.13
usd:
369.66
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Pixabay

Izmosodott a magyar útlevél, előkelő helyre került a világranglistán

Átrendeződött a világ útleveleinek rangsora: a britek lejjebb csúsztak, az első helyek viszont meglepőek lehetnek.

A legtöbb országba Szingapúr, Spanyolország, Olaszország, Japán, Németország és Franciaország állampolgárai utazhatnak el vízummentesen, egész pontosan a világ 194 országába - írja a CNN híradása alapján az Economx. Mint arról a portál beszámol, ez a legmagasabb szám azóta, hogy 19 évvel ezelőtt a londoni székhelyű Henley útlevélindex elkezdte nyomon követni a globális utazási szabadságokat.

Sokáig uralta az első helyet Szingapúr és Japán, azonban az újonnan megállapított élmezőny Európa fellendülésére utal - írja a portál. A második helyen holtversenyben Finnország, Svédország és Dél-Korea található 193 célállomással, a harmadik pedig Ausztria, Dánia, Írország és Hollandia 192 vízummentesen látogatható úticéllal. Nagy-Britannia a Brexit után a negyedik helyen áll Belgiummal, Luxemburggal, Norvégiával és Portugáliával együtt, Görögország, Málta és Svájc az ötödik.

Magyarország, holtversenyben Kanadával és az Egyesült Államokkal a lista hetedik helyén található, 188 vízummentesen látogatható országgal.

A legtöbb pozíciót az Egyesült Arab Emírségek lépett előre, az itteni passzport 2014 óta 106 országgal bővítette vízummentességét. A portál azt írja, Christian H. Kaelin, az útlevélindex megalkotója szerint az elmúlt két évtizedben a nagyobb utazási szabadság irányába mutatott a tendencia, ugyanakkor nagyobb a szakadék az index élén és annak legalján lévők között, mint eddig bármikor.

2006-ról 2024-re ugyanis közel megduplázódott a vízummentesen beutazható célországok átlagos száma (közel 111). Eközben azonban a rangsor legalján lévő Afganisztánból mindössze 28 országba lehet vízum nélkül eljutni.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×