eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Izmosodott a magyar útlevél, előkelő helyre került a világranglistán

Átrendeződött a világ útleveleinek rangsora: a britek lejjebb csúsztak, az első helyek viszont meglepőek lehetnek.

A legtöbb országba Szingapúr, Spanyolország, Olaszország, Japán, Németország és Franciaország állampolgárai utazhatnak el vízummentesen, egész pontosan a világ 194 országába - írja a CNN híradása alapján az Economx. Mint arról a portál beszámol, ez a legmagasabb szám azóta, hogy 19 évvel ezelőtt a londoni székhelyű Henley útlevélindex elkezdte nyomon követni a globális utazási szabadságokat.

Sokáig uralta az első helyet Szingapúr és Japán, azonban az újonnan megállapított élmezőny Európa fellendülésére utal - írja a portál. A második helyen holtversenyben Finnország, Svédország és Dél-Korea található 193 célállomással, a harmadik pedig Ausztria, Dánia, Írország és Hollandia 192 vízummentesen látogatható úticéllal. Nagy-Britannia a Brexit után a negyedik helyen áll Belgiummal, Luxemburggal, Norvégiával és Portugáliával együtt, Görögország, Málta és Svájc az ötödik.

Magyarország, holtversenyben Kanadával és az Egyesült Államokkal a lista hetedik helyén található, 188 vízummentesen látogatható országgal.

A legtöbb pozíciót az Egyesült Arab Emírségek lépett előre, az itteni passzport 2014 óta 106 országgal bővítette vízummentességét. A portál azt írja, Christian H. Kaelin, az útlevélindex megalkotója szerint az elmúlt két évtizedben a nagyobb utazási szabadság irányába mutatott a tendencia, ugyanakkor nagyobb a szakadék az index élén és annak legalján lévők között, mint eddig bármikor.

2006-ról 2024-re ugyanis közel megduplázódott a vízummentesen beutazható célországok átlagos száma (közel 111). Eközben azonban a rangsor legalján lévő Afganisztánból mindössze 28 országba lehet vízum nélkül eljutni.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×