eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay

Ezt a néhány dolgot most minden közlekedőnek be kellene tartania

Habár az utakat folyamatosan karbantartják, a Magyar Közút szerint sokat tehetnének az autósok is annak érdekében, hogy ne történjen ennyi baleset.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta a HelloVidéknek, hogy ha 10 évre visszamenőleg, havi bontásban szemléljük a balesetek számát, azt láthatjuk: a téli időszakban kevesebb baleset történik, mint például nyáron és ősszel.

"A téli időszakban is hasonló okok vezetnek a balesetekhez, mint az év más évszakaiban: gyorshajtás, elsőbbség meg nem adása, figyelmetlenség, illetve az, hogy sokan nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekednek" - hangsúlyozta az osztályvezető a portálnak.

Azt is hozzátette,

sajnos a mai napig sokan vannak, akik nem cserélik le a nyári abroncsaikat megfelelő állapotú téliekre,

holott ezzel már önmagában rengeteg baleset megelőzhető lenne. Mint mondta, ehhez még hó sem kell, ugyanis a nyári és a téli guminak más a tapadása fagypont-közeli hőmérsékleten. Figyelembe kell vennie az autósoknak, hogy a járművük mindössze négy tenyérnyi felületen érintkezik az úttal, ezért kell minden évszakban kellő körültekintéssel vezetniük.

A szakember arra is kitér, hogy a balesetmentes közlekedés mindemellett a közlekedők felelősségteljes magatartásától és a gépjárműveik felkészültségétől is függ.

A zavartalan téli közlekedéshez elengedhetetlen, hogy az autósok még jobban figyeljenek egymásra, illetve téliesítsék járműveiket.

A biztonságos vezetés érdekében az autópályán közlekedőknek szükségük lehet a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

Az extrém időjárási körülmények tovább nehezíthetik a karbantartó flotta téli munkavégzését. A közútkezelő a téli időszakban is az autósok türelmét és fokozott körültekintését kéri. Azt tanácsolja, indulás előtt érdemes átnézni az Útinform honlapján található információkat, utazás közben pedig ügyelni a megfelelő követési távolság és a közlekedési szabályok betartására.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×