eur:
390.65
usd:
366.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
vihar zivatar villám időjárás
Nyitókép: Pixabay

A fél országra kiadták a figyelmeztetést, heves zivatarok csaphatnak le

Mindeközben az ország délkeleti felén fokozódik a felmelegedés.

Kora délelőttig elsősorban az ország északi, északnyugati felén képződnek zivatarok, ami fő kísérőjelensége a felhőszakadás (ált. 25-50 mm) lesz. A zivatarokhoz erős vagy viharos széllökés (ált. 45-65 km/h) és minimális eséllyel jégeső (ált. < 1-2 cm) is társulhat – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írják, átmeneti szünetet követően a késő délutáni óráktól elsősorban az Alföldön és az északkeleti tájakon számíthatunk zivatarokra, amelyekhez viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2-5 cm) és felhőszakadás (25-50, néhol > 50 mm) társulhat. Jelentős bizonytalanság mellett

akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amiket lokálisan károkozó szélroham (> 90 km/h) és 5 cm feletti jég is kísérhet.

Péntek estétől délnyugat felől kiterjedt zivataros rendszer várható, amelyhez a felhőszakadás (30-60, helyenként > 60 mm) mellett kezdetben a már említett heves kísérőjelenségek is társulhatnak. A csapadékrendszer az éjszaka folyamán fokozatosan észak, északkelet felé helyeződik.

Kánikula az Alföldön

Pénteken az ország délkeleti felén fokozódik a felmelegedés, a napi középhőmérséklet ezeken a tájakon általában 25 és 28 fok között alakul (zivatarok környezetében jelentősen visszaeshet a hőmérséklet).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×