eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
bali indonézia strand
Nyitókép: Pixabay

Megadóztatja az utazókat az egyik ikonikus turistaparadicsom

Jövő évtől egyszeri díjat kell fizetniük.

Egyszeri tíz dollár (3400 forint) turistaadó megfizetésére kötelezik a Bali szigetére látogató külföldi turistákat január elsejétől az indonéz hatóságok - derül ki csütörtöki közleményükből. A beszedett díjat a sziget természetvédelmi kincseinek és kulturális javainak megóvására fordítják. A turistaadó megfizetése alól az indonéz utazók mentesülnek.

Az adót a repterekre és a kikötőkbe érkezve a helyszínen, elektronikus módon lehet majd befizetni, a nyugtát minden látogató köteles megőrizni a szigetről való távozásig.

"Az intézkedéssel a külföldi látogatók tudatosságát és felelősségét akarjuk erősíteni, így maguk a turisták is részt vehetnek a környezet és kultúrális javak megóvásában" - magyarázta el a szabály egyik fő célját Putu Astawa, az Idegenforgalmi Hivatal vezetője.

Az utóbbi hónapokban egyre több bejelentés érkezett a hatóságokhoz a külföldi turisták megbotránkoztató viselkedéséről és szabályszegéseiről, melyek több alkalommal is az elkövetők kitoloncolását eredményezték. Az egyik alkalommal egy orosz modell meztelenül pózolt egy szankrális fánál, egy másik férfi ittasan elütött egy gyalogost. Múlt hónapban a tartomány kormányzata a bevándorlási hivatal utasítására tájékoztatást adott ki a térségbe látogató turistáknak a helytelen viselkedés lehetséges következményeiről.

A hatóságok kemény fellépést ígérnek a szabályszegőkkel szemben, a szabályok betartatásával ugyanis minőségi felüdülést akarnak biztosítani a szigetre érkező, kikapcsolódásra vágyó látogatóknak - hívta fel a figyelmet Wayan Koster tartományi kormányzó.

A tengerpartjairól, templomairól, vízeséseiről és éjszakai életéről ismert, 4,2 millió lakosú Bali 2019-ben, a járvány előtti évben 6,2 millió külföldi látogatót vonzott, míg tavaly mintegy 2 millió turista kereste fel az "istenek szigetét".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×