eur:
387.39
usd:
369.79
bux:
55993.16
2023. október 3. kedd Helga
Nyitókép: YouTbue/Sotheby's

Őrült összeget fizettek egy rubinért, többszörös világrekorder lett - videó

Rekordáron, a költségeket és jutalékokat is beleszámítva 34,8 millió dollárért (11,9 milliárd forint) kelt el a valaha árverésre bocsátott legnagyobb rubin, az 55,22 karátos Estrela de Fura egy csütörtöki New York-i drágakőaukción.

A nyersen 101 karátot nyomó rubint tavaly júliusban találták a Fura Gems vállalat mozambiki Montepeuz rubinbányájában. A vörös drágakövet 21 millió dolláros kikiáltási áron bocsátották áruba, végül egy meg nem nevezett közel-keleti magángyűjtő tette rá a legjobb ajánlatot telefonon - közölte a Sotheby's aukciósház.

A korábbi rekordot egy 25,59 karátos burmai rubin tartotta, amely 30,33 millió dollárért kelt el 2015-ben Genfben, ugyancsak a Sotheby's árverésén.

Az aukciósház ékszerszakértője "a természet igazi csodájának" nevezte az Estrela de Furát. Mint elmondta, a csiszoltan 5 karátnál nagyobb rubinok már ritkaságnak számítanak, még ritkábbak a 10 karátot elérők. Húszkarátosnál nagyobb rubin "csaknem példátlan", egy 50 karátnál is nagyobb rubin pedig "csak egyszer az életben fordul elő".

Az aukciósház az Estrela de Furáéval megegyező végösszegért, a maga színkategóriájában karátonkénti 3,29 millió dolláros rekordáron árverezett el csütörtökön New Yorkban egy ritka, 10,57 karátos botswanai rózsaszín gyémántot is, a The Eternal Pinket. A rózsaszín gyémántok rekordját az 59,60 karátos Pink Star tartja, amelyet 71,2 millió dollárért adtak el 2017-ben Hongkongban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Brutális változások előtt a hazai építőipar! - Senkit nem fog kímélni!

Brutális változások előtt a hazai építőipar! - Senkit nem fog kímélni!

A világ számtalan iparágában zajlik folyamatosan a digitális forradalom és nincs ez másként az építőiparban sem. A világ egyes részein azonban kilométerekkel járnak előttünk, így az egyetlen esély, hogy rohamlépésekkel zárkózunk fel, különben sokan kereshetnek új hivatást maguknak. A kulcs azonban nem a digitalizáció és az innováció, az csupán az eszköz! A cél az egyre nagyobb nyomást jelentő zöld kritériumok teljesítése, a nehezedő finanszírozási környezetben a költségek csökkentése és racionalizálása, valamint az építőipar humán erőforrásának újrastrukturálása. A törvény erejével forgatják fel az egész szektort, amint életbe lépnek a legújabb állami szabályok! Ne maradjon le Ön se az építőipar legfontosabb őszi csúcstalálkozójáról!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×