eur:
389.32
usd:
361.56
bux:
67904.67
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels

Elég házimunkát végez a férfi? Uniós kormány készít erre appot

Spanyolországban is komoly problémát okoz a férfiak és nők közti munkamegosztás: az utóbbiak kétszer annyi feladatot végeznek el otthon, mint az előbbiek, ezért született applikáció az ezzel töltött idő megmérésére.

Az ország egyenlőségi minisztériuma segíteni szeretne azoknak a pároknak, akik ezzel kapcsolatos gondokkal küszködnek: épp ezért fejlesztenek alkalmazást, amely számolja az egy háztartásban élő nők, illetve férfiak elvégezte házimunkát - írja a Euronews.

Az alkalmazás szeptemberre készül el és mindenki ingyenesen töltheti majd le. Időmérés útján igyekszik támogatni azt, hogy nők és férfiak azonos mértékben vállaljanak házimunkát. Arra törekszenek, hogy ezt innovatív módon tudja az alkalmazás mérni és megmutatni, mondja Ángela Rodríguez, az egyenlőségért és a nemi erőszak elleni küzdelemért felelős államtitkár.

"Nem csak a konyhai takarítással töltött időt kell beleszámítani, ami lehet, hogy csak 20 perc, hanem az összes olyan feladatot is, amit előtte elvégeztek, hogy ez megvalósulhasson. Ide tartozik a tisztítószerek megvásárlása vagy a bevásárlólista megírása" - mondta.

Az egyenlőségi minisztérium szerint a nők töltenek több időt otthon, ezért is segítségre van szükségük.

"Az alkalmazás megközelítése feminista lesz. Számos láthatatlan, mentális terhet okozó és nem fizikai jellegű teendőre fog rávilágítani: ilyen például az étkezések megtervezése vagy a gyermekek érzelmi gondozása" - áll az Egyenlőségi Minisztérium közleményében.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése szerint Spanyolországban a nők több mint kétszer annyi időt - öt órát - töltenek háztartásvezetéssel, mint a férfiak, akik két órányit foglalkoznak ezekkel a feladatokkal.

"Az alkalmazás minden családtípusnak szól, és azoknak is, akik közös lakásban laknak vagy barátokkal élnek" - ajánlotta programját a minisztérium.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×