eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Balatoni Viharjelzés/YouTube

Megdőlt az országos és a budapesti szélrekord is, és a Balatonnál is látványos volt a vihar – videó

A ciklon hátoldalán hideg levegő zúdult a Balaton térségébe hétfőn, a déli óráktól erős vihart okozva. A lehullott bőséges csapadék 3-5 centiméteres vízszintemelkedést hozhat a következő napokban.

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn – idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján írtakat az MTI.

Az ország felett átvonult ciklon "hátoldalán" sokfelé viharossá fokozódott a szél.

  • A Kab-hegy állomáson 118,8 kilométer/órás széllökést mértek, amivel új országos napi rekord született.
  • A fővárosban is szeles volt az idő, a János-hegyen 115,2 kilométer/óra erejű szél fújt, ez pedig új fővárosi napi rekordot is jelent.

Korábban ezen a napon a legerősebb széllökést Budapest Örsöd állomáson jegyezték fel 1981-ben, azóta - egészen hétfőig - 101,9 kilométer/órás volt a fővárosi és országos szélrekord március 27-én.

A legerősebb széllökések Balatonőszödön 117 km/h, Siófokon 100 km/h, Fonyódon pedig 98 km/h körül alakultak – közölte a Hirbalaton.hu-val az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának vezetője. A térségben – mint általában – a Kab-hegy vitte a prímet 119 km/h szélsebességgel. Horváth Ákos tájékoztatása szerint a szél csak lassan csillapodik, így várhatóan kedden is lesznek még erős széllökések.

Mint olvasható, a vihar a déli parton erős hullámzást okozott, még az ilyenkor szokásosnál alacsonyabb átlag vízszint ellenére is sokfelé a partra is kicsaptak a hullámok, a tó felett „porzott” a víz.

A csapadék hosszabb száraz időszakot követően vasárnap este érkezett meg a Balaton térségébe. A Dunántúl feletti centrummal kimélyülő ciklon hatására hétfő délig Keszthely térségében 33,5, Fonyódon 35,5, Siófokon 22,3 mm-t mértek az OMSZ csapadékmérői. A Zala vízgyűjtőjében területi átlagban 35 mm körüli eső hullott – Horváth Ákos beszámolója szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×