eur:
368.61
usd:
344.76
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Balatoni Viharjelzés/YouTube

Megdőlt az országos és a budapesti szélrekord is, és a Balatonnál is látványos volt a vihar – videó

A ciklon hátoldalán hideg levegő zúdult a Balaton térségébe hétfőn, a déli óráktól erős vihart okozva. A lehullott bőséges csapadék 3-5 centiméteres vízszintemelkedést hozhat a következő napokban.

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn – idézi az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján írtakat az MTI.

Az ország felett átvonult ciklon "hátoldalán" sokfelé viharossá fokozódott a szél.

  • A Kab-hegy állomáson 118,8 kilométer/órás széllökést mértek, amivel új országos napi rekord született.
  • A fővárosban is szeles volt az idő, a János-hegyen 115,2 kilométer/óra erejű szél fújt, ez pedig új fővárosi napi rekordot is jelent.

Korábban ezen a napon a legerősebb széllökést Budapest Örsöd állomáson jegyezték fel 1981-ben, azóta - egészen hétfőig - 101,9 kilométer/órás volt a fővárosi és országos szélrekord március 27-én.

A legerősebb széllökések Balatonőszödön 117 km/h, Siófokon 100 km/h, Fonyódon pedig 98 km/h körül alakultak – közölte a Hirbalaton.hu-val az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának vezetője. A térségben – mint általában – a Kab-hegy vitte a prímet 119 km/h szélsebességgel. Horváth Ákos tájékoztatása szerint a szél csak lassan csillapodik, így várhatóan kedden is lesznek még erős széllökések.

Mint olvasható, a vihar a déli parton erős hullámzást okozott, még az ilyenkor szokásosnál alacsonyabb átlag vízszint ellenére is sokfelé a partra is kicsaptak a hullámok, a tó felett „porzott” a víz.

A csapadék hosszabb száraz időszakot követően vasárnap este érkezett meg a Balaton térségébe. A Dunántúl feletti centrummal kimélyülő ciklon hatására hétfő délig Keszthely térségében 33,5, Fonyódon 35,5, Siófokon 22,3 mm-t mértek az OMSZ csapadékmérői. A Zala vízgyűjtőjében területi átlagban 35 mm körüli eső hullott – Horváth Ákos beszámolója szerint.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×