INFORÁDIÓ
2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

internet

fiatalok

bűnözés

A young long haired redhead girl with face lit up looking into mobile phone screen in a dark room, against a flat wall, with sad facial expression

Már a deviáns viselkedés az átlagos az interneten az európai fiatalok körében

Infostart

Egy uniós finanszírozású, kilenc európai ország 16-19 éves fiataljainak körében elvégzett kutatás szerint minden negyedik tinédzser trollkodott már valakivel az interneten.

Minden harmadik válaszadó fért hozzá illegális úton tartalmakhoz: a kutatók szerint félő, hogy a rizikós és törvénysértő viselkedés válhat normává a kibertérben – írja a The Guardian.

Az EU által finanszírozott tanulmány kilenc európai országban – Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország, Hollandia, Svédország, Norvégia és Románia – talált bizonyítékokat arra, hogy a 16-19 évesek körében széles körben terjedt el a kockázatos viselkedés az interneten, illetve a törvényszegés.

Minden negyedik fiatal leselkedett valaki után vagy trollkodott már valakivel az interneten, minden nyolcadik fiatal részt vett online zaklatásban, minden tizedik fiatal alkalmazott gyűlöletbeszédet vagy követett el hackertámadást, minden ötödik fiatal szextingel, illetve minden harmadik fiatal elismerte, hogy digitális kalózkodást követett el. Azt is megállapította, hogy

tízből négyen néztek már pornográf tartalmakat a világhálón.

Julia Davidson, a kutatás társszerzője, a Kelet-londoni Egyetem (UEL) kriminológus professzora szerint a kockázatos online viselkedés és a bűnelkövetés szinte normalizálódott az európai fiatalok egy generációja körében.

"A kutatás azt jelzi, hogy az EU-ban a fiatalok nagy része részt vesz a számítógépes bűnözés valamilyen formájában, olyannyira, hogy az alacsony szintű online bűncselekmények elkövetése és az online kockázatvállalás szinte normalizálódott" – mondta.

Jellemzőbben inkább fiatal férfiakat érintettek ezek a tettek, a megkérdezett nők 65 százaléka számolt be ilyen tevékenységről, míg a férfiak körében ez az arány közel 75 százalékos volt.

A kutatók húszféle cselekvéssel kapcsolatosan tettek fel kérdéseket a válaszadóknak. A fiatalok majdnem fele vallotta be, hogy elkövetett olyan cselekményt internetes tevékenységei közt, amely törvénybe ütközik. A bevallott tettek közt volt másokról készítette intim képek megosztása és hackerkedés is.

A felmérés szerint a 16-19 évesek fele napi négy-hét órát töltött online, tízből ugyanakkor négyen több mint nyolc órát töltöttek naponta online, elsősorban okostelefont használva. A fiatalok körében a YouTube, az Instagram, a WhatsApp, a TikTok és a Snapchat volt a legnépszerűbb öt platform. A legrosszabb eredmények Spanyolországból érkeztek, a mediterrán országot Románia, majd Hollandia és Németország követte.

Nyitókép: Christy McLoughlin/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018