eur:
394.55
usd:
363.25
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Elfogták a 17 éves adathalászt, sokmilliós kárt okozott társával együtt

Két számítógépes bűnözőt fülelt le a Készenléti Rendőrség.

A police.hu beszámolója szerint a kibervédelmi nyomozók a napokban csaptak le arra a két fiatalra, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászatukkal. A bűncselekménysorozatnak több károsultja is van: egyrészt a weboldal, másrészt azon emberek, akiknek adataival visszaéltek, harmadrészt a SimplePay és a Paypal felületek üzemeltetői.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának nyomozói egyszerre kopogtattak be egy 17 éves Hajdú-Bihar megyei fiú és a 21 éves Csongrád-Csanád megyei N. Máté otthonában, majd átkutatták mindkettőjük lakását, ahol minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

Az akciót egyhónapos intenzív felderítő munka előzte meg. A KR NNI kibereseihez idén júliusban érkezett meg az a feljelentés, ami alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt büntetőeljárást indítottak. A sértett egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház volt.

A nyomozás során kiderült, a két fiatalember tavaly év eleje óta űzte illegális pénzszerzési tevékenységét. A módszerük az volt, hogy különböző technikák felhasználásával, megszerezték PayPal és SimplePay fiókok több tulajdonosának adatait, majd az ő tudtuk nélkül a sértett webáruház oldaláról különböző termékeket rendeltek.

Mikor a cég a megrendelt árut feladta a rendelés szerinti címre, csomagküldő szolgálaton keresztül, akkor álltak elő egy kitalált történettel. Az online fizetési rendszerek üzemeltetőit ekkor hívták fel telefonon azzal, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, és valójában nem is rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival. Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, így a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amit a hackerek adtak meg nekik.

A páros akkor könyvelhetett el teljes sikert, amikor nemcsak a pénzt tudták megszerezni, hanem még a megrendelt termék is eljutott hozzájuk. Hiszen annak kiszállítását már nem tudta megakadályozni a szolgáltató.

Volt olyan eset is a másféléves üzelmük során, hogy a megrendelt áru ellenértékének a visszatérítésére már nem került sor, mert az online fizetési rendszer üzemeltetőjét későn tudták értesíteni. Így a kár közvetlenül a PayPal, illetve SimplePay fiókok tulajdonosainál jelentkezett. Míg az árut ezekben az esetekben is természetesen a csalók vették át.

Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait így összességében többmillió forint kár érte. S ugyancsak károsultak lehetnek a későbbiekben a PayPal és SimplePay felületek üzemeltetői is, tekintettel az esetleges ügyfélelégedettségi veszteségekre.

A hackerek a megszerzett áruk egy részét sajátjukként használták, míg másik részét továbbértékesítették, a bevételen pedig osztoztak. Az egymás közti tranzakciókat az anonimitás érdekében kriptovalutában, főleg litecoinban bonyolították.

A KR NNI mind a 17 éves fiút, mind a 21 éves N. Mátét gyanúsítottként hallgatta ki, miután megtörtént előállításuk. Mindketten szabadlábon védekeznek.

Mivel a nyomozás fényt derített arra, hogy az országban több cég és magánszemély sérelmére is követhettek el hasonló bűncselekményeket, valamint a két fiatalembernek társai is lehetnek, nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör bővülni fog.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×