eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
a Male hands affected by blistering rash because of monkeypox or other viral infection on green background
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

A Twitter nem tudta megfékezni a majomhimlő kapcsán kibontakozó gyűlöletbeszédet

Az LMBTQ-közösséget érintő gyűlöletbeszéd a járvány terjedésével elharapózott a Twitteren egy kutatás szerint.

A fertőzés májusban megkezdődött robbanásszerű terjedését követően kilőtt a gyűlöletbeszéd előfordulásának mértéke is a Stratégiai Párbeszéd Intézet (ISD) kutatása szerint. Kezdetben pandémia helyett plandémiás helyzetről terjedtek tévhitek: a plandémia egy megtervezett járványt takar ebben az esetében, a plan, azaz terv angol szó felhasználásával.

Más felhasználók ugyanakkor arra használták fel a betegséget, hogy gyűlöletet és téves információkat közvetítsenek a platformon az LMBTQ-közösségről - írja a Euronews

"Bár a közelmúltban előrelépéseket tettünk abban, hogy az emberek nagyobb kontrollt kapjanak a biztonságuk kezelésében, tudjuk, hogy van még tennivaló, és a mérnöki csapatok továbbra is nagy léptékben és ütemben dolgoznak egy egészségesebb Twitter építésén" - nyilatkozta a Euronewsnak adott nyilatkozatában a Twitter szóvivője.

A kutatás szerint főként arra használták a platformot, hogy a meleg férfiakat "démonizálják" a majomhimlő kapcsán. Az is terjedni kezdett, hogy

az LMBTQ-emberek veszélyt jelentenek a társadalomra,

miután júliusban két amerikai gyermek fertőződött meg majomhimlővel. Minden alap nélkül kezdtek el olyan hírek terjedni, miszerint megfertőződésük azért következett be, mert meleg férfiak létesítettek velük szexuális kapcsolatot.

Hiába tiltottak be egy szót

A jelenlegi ismeretek szerint nem jelenthető ki, hogy a majomhimlő szexuális úton terjedő fertőzés lenne: ez az álhír ugyanakkor beleillik abba a téves és negatív narratívába, amely szerint a melegek pedofilok is egyben, akik a gyerekeket is homoszexuálissá akarják tenni.

A groomer angol kifejezést épp ezen álhír terjesztésének megakadályozására tiltották be a Twitteren, de rövidítések és egyéb, körülíró megfogalmazások használatával hamar kicselezték ezt a felhasználók.

"Nem lehet egyetlen szót szigorúan betiltani, amikor a közösségi médiában ilyen sok beszélgetés folyik - még mindig ezen a platformon terjednek a leginkább ezek az eszmék" - mondta Aoife Gallagher, az ISD elemzője.

Megismétlődhet, amit az AIDS kapcsán már láttunk

Májusban az ENSZ AIDS-programja arra figyelmeztetett, hogy a majomhimlővel kapcsolatos megbélyegző nyelvezet a homofób gyűlöletbeszédet táplálhatja, hasonlóan ahhoz, amit az AIDS 1980-as évekbeli kitörésekor megfigyelhettek.

Gallagher szerint a közösségi médiaplatformoknak - mint például a Twitter - proaktívabbnak kell lenniük.

"A Twitter nem érti, hogyan működnek az álhírek.

Bármennyire is azt állítják, hogy mindent megtesznek, szerintem ez nem így van. Olyan irányelveket követelünk, amelyek megfelelnek a célnak, és ezek érvényesítését szeretnénk elérni, hogy változást hozzanak azoknak az embereknek, akik ezeket a platformokat használják" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×