eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Turisták gyönyörködnek a Krka Nemzeti Park zuhatagaiban. A Krka folyó itt nagy szintkülönbségeket legyőzve, látványos vízeséseken át halad az Adria felé. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI: Jászai Csaba

Igen komolyan megrohamozták a magyar turisták Horvátországot

Idén eddig 233 ezren lépték át a horvát határt pihenési céllal, 5-6 éjszakára. Horváth Mira a részleteket is elárulta az InfoRádiónak.

Az év első hét hónapjában 233 ezer magyar állampolgár utazott Horvátországba, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig megközelítette az 1 millió 248 ezret - mondta az InfoRádiónak a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa, Horváth Mira. Ezek mintegy kétszeresei a tavalyi adatoknak.

"Elsősorban érdemes kitérni az uniós zöld kártyára. Ha valakinek ez megvan, minden további nélkül beutazhat Horvátországba. Amennyiben valakinek nincs meg ez a lehetősége, akkor lehet választani:

  • a két oltás felvételét igazoló dokumentum
  • az átesettséget igazoló dokumentum
  • antigén (határátlépést megelőzően 48 órás) vagy PCR (72 órás) teszt

megléte szükséges a határátlépést megelőzően" - részletezte az utazók tájékoztatása végett Horváth Mira.

Amennyiben 12 éven aluliak utaznak, rájuk nem, csak kísérőikre vonatkoznak a szabályok, nekik nem kell semmiféle igazolás.

Augusztus 15-től lehetséges a szabályokban felülvizsgálat, de ebből az is kijöhet, hogy a jelenlegi szabályok érvényessége hosszabbodik meg, lazítás nem lesz - tisztázta.

A legkedveltebb úti célok:

  • Gorenjska-Primorska (Kvarner-régió)
  • Isztria
  • Split-Dalmát megye.

A vendégéjszakák száma alapján az "aranyérmes" eddig Vir, a második Rovinj, a harmadik Crikvenica.

A tavalyi évhez képest 99 százalékos az utasforgalmi növekedés, a vendégéjszakák számát tekintve 94 százalékos.

Az utasok 50 százaléka részesíti előnyben a magánszállást, ezután következnek a szállodák, kempingek, de a legnagyobb utasforgalmi növekedést (bő 150 százalék) így is a szállodák könyvelhették el az elmúlt egy év viszonylatában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×