INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

temze

angol

hattyú

Megadják a módját - Hattyúszámlálásba kezdtek a Temzén

Megadják a módját - Hattyúszámlálásba kezdtek a Temzén

Infostart / MTI

Angliában ez hagyomány, tavaly viszont elmaradt a világjárvány miatt.

Megkezdődött kedden Angliában a hagyományos temzei hattyúszámlálás, a Swan Upping, amelyet tavaly elhalasztottak a koronavírus-járvány miatt.

A vörös, fehér és kék egyenruhába öltözött hattyúszámlálók a Windsor-kastély közeléből indultak útnak, hogy összeszámolják a mindenkori brit uralkodó tulajdonát képező bütykös hattyúkat (Cygnus olor).

A gyakorlat a 12. századig nyúlik vissza. A tudomány és a hagyomány egyedülálló találkozásának számító cenzusra minden év júliusának harmadik hetében kerül sor. A szokásos öt nap helyett azonban idén három naposra zsugorodott a számlálás.

"A hattyúk hajdanán nagyon fontos éteknek számítottak és az udvari lakomákon szolgálták fel őket" - mondta David Barber, a királynő hivatalos hattyújelölője (Swan Marker). Hozzátette: a hattyúszámlálás ma már kizárólag fajmegőrzési és oktatási célokat szolgál.

Barber és csapata kiemeli a vízből a madarakat - amelyek testsúlya akár a 15 kilogrammot is elérheti -, hogy megnézzék nincs-e rajtuk sérülés, amelyet általában halászhorgok okoznak. A hattyúfiókákat kiviszik a partra, hogy lemérjék a súlyukat és a hosszukat.

Barber szerint a kecses madarakat több veszély fenyegeti amiatt, hogy a korlátozások közepette egyre több ember időzik a folyók mentén. "Soha ennyi hattyúra lövöldözéssel nem volt még dolgunk, mint a korlátozások idején" - mondta a hattyújelölő, hozzátéve, hogy a szennyezés is nagyobb gondot jelent, mint korábban.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018