eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Megadják a módját - Hattyúszámlálásba kezdtek a Temzén

Angliában ez hagyomány, tavaly viszont elmaradt a világjárvány miatt.

Megkezdődött kedden Angliában a hagyományos temzei hattyúszámlálás, a Swan Upping, amelyet tavaly elhalasztottak a koronavírus-járvány miatt.

A vörös, fehér és kék egyenruhába öltözött hattyúszámlálók a Windsor-kastély közeléből indultak útnak, hogy összeszámolják a mindenkori brit uralkodó tulajdonát képező bütykös hattyúkat (Cygnus olor).

A gyakorlat a 12. századig nyúlik vissza. A tudomány és a hagyomány egyedülálló találkozásának számító cenzusra minden év júliusának harmadik hetében kerül sor. A szokásos öt nap helyett azonban idén három naposra zsugorodott a számlálás.

"A hattyúk hajdanán nagyon fontos éteknek számítottak és az udvari lakomákon szolgálták fel őket" - mondta David Barber, a királynő hivatalos hattyújelölője (Swan Marker). Hozzátette: a hattyúszámlálás ma már kizárólag fajmegőrzési és oktatási célokat szolgál.

Barber és csapata kiemeli a vízből a madarakat - amelyek testsúlya akár a 15 kilogrammot is elérheti -, hogy megnézzék nincs-e rajtuk sérülés, amelyet általában halászhorgok okoznak. A hattyúfiókákat kiviszik a partra, hogy lemérjék a súlyukat és a hosszukat.

Barber szerint a kecses madarakat több veszély fenyegeti amiatt, hogy a korlátozások közepette egyre több ember időzik a folyók mentén. "Soha ennyi hattyúra lövöldözéssel nem volt még dolgunk, mint a korlátozások idején" - mondta a hattyújelölő, hozzátéve, hogy a szennyezés is nagyobb gondot jelent, mint korábban.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×