INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

repülés

pilóta

pilótafülke

szabály

Airline pilot in cockpit watching landscapes, Dubai, United Arab Emirates

Meglepő dolgokat (nem) csinálhatnak a pilóták egy hosszú repülőút alatt

Infostart

Egy 8-10 órás repülés is unalmassá tud válni egy utasnak, nem is beszélve az ennél is hosszabb utakról. Ilyenkor a pilótáknak sincs mindig túl sok dolguk, próbálják hát lekötni magukat.

Reddites és quorás válaszokból szemezgetve a Joy szedte össze, mivel ütik el az időt a pilóták egy-egy hosszú repülés alatt.

Elöljáróban annyit, hogy a légi közlekedés szigorú szabályai számos dolgot tiltanak, például a pilóták nem ihatnak alkoholt (órákkal a munkakezdés előtt sem), nem olvashatnak könyvet (a novella sem megengedett), nem mehetnek egyszerre aludni, sőt csak úgy aludni sem a betervezett alvószüneteken kívül. Biztonsági okokból nem ehetik ugyanazt az ételt és nem járkálhatnak tetszőlegesen ki a pilótafülkéből "megnyújtóztatni" magukat, valamint nem állhatnak neki beszélgetni az utasokkal (sem azok nem mehetnek a pilótafülkébe). További szabály, hogy 10 ezer láb magasság alatt csak és kizárólag a repüléssel összefüggő dolgokra koncentrálhatnak, ez számít ugyanis a balesetek szempontjából a legkritikusabb régiónak. Amikor magasabban repül a gép, többnyire a számítógépes rendszer irányítja, olyankor több "üres" idejük van a pilótáknak.

No de akkor mit csinál(hat)nak a pilóták hosszú órákon át?

Fejtörőznek vagy magazint olvasnak

Megesik, hogy repülés közben sudokuval vagy keresztrejtvénnyel kötik le magukat. Ez kevésbé tereli el a figyelmüket, mint az olvasás, de közben mégsem unatkoznak. Olvasniuk csak magazint lehet, mást tilos, mert belefeledkezhetnének és elvonná a figyelmüket a műszerek rendszeres ellenőrzéséről.

Tanulnak

Egyes válaszadók például nyelveket tanulnak vagy olyasmit, amit rövid etapokban is lehet.

Pletykálnak

Gyakran beszélgetnek az adott repülőgéptársaság jövőjéről, más repülési témákról, valamint személyes ügyekről esetleg titkos afférokról - vagyis lényegében bármiről, ami egy átlagos munkahelyeden is feljön témának.

Alszanak

Egy 15-18 órás repülőút során több pilóta is a gépen utazik, hogy tudják egymást váltani - ez előre megszabott időben történik. Emiatt vannak olyan repülőgépek, amelyekbe külön kabin van építve a pilóták számára, hogy egy kis szünet után kipihenten dolgozhassanak.

Esznek

Fontos szabály ugyanakkor, hogy a két pilóta nem eheti ugyanazt az ételt. A pilóták elmondása szerint olykor nassolnak is az unalmas órák alatt.

Dolgoznak

Nem csak az indulás előtt és az érkezés után megy kell végrehajtani különféle biztonsági és ellenőrzési feladatokat, hanem menet közben is. És repülés közben pluszban is elmegy az idő egy része tervek és vésztervek készítésével, gondolva itt például az esetleg megváltozó időjárási körülmények miatti módosításokra.

Nyitókép: Karim Nafatni/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018