eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Bárhol lecsaphat a zivatar, jégesőre is készülni kell

A Kárpát-medence időjárására szombat estig egy hullámzó frontálzóna lesz hatással, a front előtti labilis légtömegben többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írják, egy érkező csapadéktömb hatására az éjszaka második felében több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, utóbbinak nagyobb esélye az Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében van. Szombat délelőtt az említett zivataros hullám északkeletre távozik, ezt követően az Északi-középhegység tágabb térségében újra zivatarok kipattanására kell számítani, melyekhez intenzív csapadékhullás (lokálisan 10-20 mm), viharos kifutószél (60-80 km/h) és jégeső (ált. 2 cm alatti, egy-egy helyen esetleg ernnél nagyobb) is társulhat. Késő estétől egy újabb zivataros hullám érkezik, amely a vasárnapra virradó éjszaka vonul át az országon.

Szombaton reggel északkeleten lehet még csapadék, ami lassan elhagyja az országot. Napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett csak néhol, estétől már több helyen lehet számítani záporokra, zivatarokra. A déli, délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 27 fok között alakul.

Éjjel, vasárnap délelőtt fülledt, párás időre számíthatunk sok felhővel, és sokfelé intenzív záporokkal, zivatarral, nagy területen viharos délnyugati széllel. Délután egy hidegfront érkezik északnyugat felől. Az ország nagy részén ekkor lehet több napsütés, a Dunántúlon azonban átmeneti szünet után ismét kialakulhat eső, zápor. A front mögött egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, viharos lökések estig még előfordulhatnak, a hegyekben 90 km/h körüli lökések sem kizártak. A legtöbb csapadék a nap során északkeleten hullhat, ott területi átlagban is 10-20 mm valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 27 fok között valószínű, a Fertő térségében mérhetik az alacsonyabb értékeket, és délután északnyugat felől gyors, jelentős lehűlésre számíthatunk.

Ami pedig a jövő hetet illeti, a második felében frontok sorozat követi majd egymást, változékony, csapadékos időjárást okozva.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×