INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

rekord

hőmérséklet

időjárás

Hó Kékestetőn 2021. április 4-én.

Több mint százéves hazai rekord dőlt meg az időjárásban

Infostart

Április 15-én, a naptár szerinti tavasz közepén Kékestetőn igazi télies idő volt, havazással, egész napos faggyal.

A hőmérséklet a kékestetői állomáson mindössze mínusz 0,6 Celsius-fokig emelkedett csütörtökön, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximum-hőmérséklet április 15-i rekordja.

A korábbi rekord több, mint egy évszázaddal ezelőtt, 1913-ban született Dobogókőn. Azon a napon mínusz 0,4 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála – írja az Országos Meteorológiai szolgálat.

Az OMSZ megjegyzi: a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018