eur:
392.81
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Salomon Ultra-Trail Hungary ultramaratoni távú terepfutóverseny szervezői nézik a napfelkeltét a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsáról, a Dömöshöz közeli Prédikálószékről 2018. május 20-án. Négy távra nevezhettek a futók, ezek közül a leghosszabb a 112 kilométeres Ultra-Trail Hungary, melynek során az ultramaratonisták bejárják a Pilis és a Visegrádi-hegység szinte teljes területét, összesen 4200 méter szintemelkedést kell leküzdeniük.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Rá sem lehet majd ismerni a Pilisre – némi túlzással

A kerékpárosok sok újdonságnak, jó utaknak örülhetnek, amint elkészülnek a fejlesztések, a Nagyvillámnál pedig a elsősorban a síelők járnak jól.

Számos turisztikai szolgáltatással bővül a Pilis és a Visegrádi-hegység aktív turisztikai kínálata: csaknem 75 kilométer biciklizésre alkalmas erdei út újul meg, e-kerékpárbérlő-rendszer épül ki, illetve fejlesztik a visegrádi Nagyvillám sípálya szolgáltatásait. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával indított beruházások összértéke eléri a 3 milliárd forintot, a megvalósítás pedig 2022 év végéig tart.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda közleményében kiemelik: a Pilisi Parkerdő területén találhatók az ország leglátogatottabb kirándulóhelyei és turisztikai célpontjai.

Az éves látogatószám a járvány előtt is elérte már a 25 milliót, tavaly pedig jelentős emelkedésnek indult.

Az egyre erősödő igény és a parkerdő által kezelt természeti környezet adja az alapot ahhoz a komplex turisztikai fejlesztéshez, amelyet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal partnerségben valósít meg a Pilisi Parkerdő.

Mint írták, a projektcsomag egyik legfontosabb eleme a kerékpározásra alkalmas erdei utak felújítása, helyreállítása. Kiterjedt e-kerékpárkölcsönző-hálózat és egy hegyi kerékpározásra alkalmas pálya is kiépül a parkerdő területén. A felújítások során az úthálózat csaknem 75 kilométer hosszan újul meg és válik kerékpározásra alkalmassá. Egyre nagyobb az igény a hegyi kerékpártúrázásra, ezért a tervek szerint 100 e-bringával biciklikölcsönző-rendszert is kialakítanak. Az új eszközökkel a kevésbé edzettek is megtapasztalhatják a hegyi bringatúrák örömét.

Mindezeken túl az egyre népszerűbb hegyi terepkerékpárosokra is gondolnak: a természetes közeg minimális alakításával megvalósuló beruházással a sportág szerelmesei egy egyértelműen kijelölt nyomvonallal, biztonságos infrastruktúrával és technikai kihívásokkal ellátott új pályán hódolhatnak szenvedélyüknek.

A tájékoztatás szerint a rekonstrukciós folyamatok másik nagy célterülete a Mogyoró-hegyen található Nagyvillám sípálya. A fejlesztés a sípálya technológiai hátterének korszerűsítésével a síelhető napok, illetve a látogatók számának növelésére, valamint a négy évszakos szolgáltatások megteremtésére koncentrál. A modernizáció során egy víztározót és egy ahhoz tartozó szivattyúházat alakítanak ki, amely folyamatosan biztosítja a hó előállításához szükséges vízmennyiséget. A sípályához érkező látogatók megfelelő minőségű fogadását egy újonnan épülő, kétszintes fogadóépület biztosítja majd. A legkisebbeknek a Mogyoró-hegyen, a 11-es főút és a Fellegvár közötti útról is jól látható helyszínen tematikus játszótér épül, amely így vonzó célponttá válhat az arrafelé autózó családok számára – közölték.

Kitértek arra is, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. területén üzemelő parkolók a megnövekedett forgalom miatt gyakran telítettek, zsúfoltak, illetve sokszor a kevés hely miatt az erdőbe, fák közé parkolnak az autóval érkezők. A projektben új személygépjármű- és autóbusz parkolóhelyeket alakítanak ki, illetve újítanak fel. A fejlesztés tervezett eredményeként

9 parkolóponton összesen 335 személygépkocsi parkolása válik lehetővé, a sípálya mellett pedig 10 busz megállására alkalmas területet alakítanak ki.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 30 millió látogató keresi fel.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×