eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: időkép

Szevasz, tavasz: viharos széllel, havazással, sok csapadékkal tér vissza a tél

Az érkező hidegfront hullámot vet a Kárpát-medence fölött, így országosan jelentős csapadék várható a Dunántúlon havazással, havas esővel, a hegyekben akár húsz centi hóval.

Markáns hidegfront érkezik viharos széllel, kiadós csapadékkal – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében. Keddre a viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak. A magasabb hegyekben akár 10-20 centiméteres hótakaró is kialakulhat.

Azt írták, az északnyugat felől érkező hidegfront hatására egyre nagyobb területen megerősödik a szél,

az Észak-Dunántúlon, elsősorban az északnyugati, nyugati megyékben és a Bakony térségében viharos, helyenként óránkénti 70-80 kilométeres széllökésekre lehet számítani.

Napközben erősödik a légmozgás, a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten is nagy területen lehetnek viharos széllökések. Kiemelten az Alpokalján, a Bakonyban és a Balaton térségében a széllökések erőssége elérheti vagy akár meg is haladhatja az óránkénti 90 kilométerest. Kedd este némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős, néhol viharos széllökések továbbra is előfordulhatnak.

A Dunántúlon télies időt ígérnek keddre a piktogramok is – Forrás: Facebook/OMSZ
A Dunántúlon télies időt ígérnek keddre a piktogramok is – Forrás: Facebook/OMSZ

A viharos szél veszélye miatt

  • Győr-Moson-Sopron,
  • Vas,
  • Veszprém és
  • Zala megyére

másodfokú,

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Fejér,
  • Komárom-Esztergom,
  • Somogy és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére

elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ky kedd éjfélig az ország döntő részén várható jelentős mennyiségű csapadék. A legkésőbb (kedd délután) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érkezik meg a csapadék, így ott a nagyobb mennyiség inkább kedd estétől várható. Kedd éjfélig a Dunántúl nagy részén és a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 milliméternyi, a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 milliméternyi csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

A sok eső miatt

  • Budapestre, valamint
  • Pest,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Fejér,
  • Heves,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Komárom-Esztergom és
  • Nógrád megyére

adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Keddre virradó éjszaka nyugat felől elkezdődik a hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe. Az esőt már hétfőn késő este a Soproni-hegységben és a Kőszegi-hegységben, kedd reggel a Bakonyban, majd kedd délután nyugat felől a Dunántúlon síkvidéken is többfelé havas eső, havazás válthatja fel. Kedd estétől már a keletebbre fekvő hegyvidéki tájakon is előfordulhat havazás.

Legalább 5 mm csapadék szinte biztos, hogy mindenhol lesz kedden – Forrás: Facebook/OMSZ
Legalább 5 mm csapadék szinte biztos, hogy mindenhol lesz kedden – Forrás: Facebook/OMSZ

Síkvidéken (a Dunántúlon) intenzív csapadék idején többnyire átmeneti, olvadozó, vékony hólepel kialakulása valószínű. A hegyvidéki tájakon 300-400 méter felett több centiméternyi,

a magasabban fekvő helyeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység, a Mecsek magasabb csúcsain 400-500 méter felett) akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat.

Kedd estétől az Északi-középhegység csúcsain is gyorsan gyarapodik majd a hóréteg.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban általában 2–8 Celsius-fok lesz, de a Tiszántúlon 8–11 fok is lehet.

A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 3 és 7, attól keletre 7 és 14 fok között várható,

de a keleti határnál még ennél kicsit melegebb is lehet. Keleten a késő délelőtti, déli óráktól már csökken a hőmérséklet.

A hideg és a csapadék a hét közepén is megmarad.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×