INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

kutya

mentőkutya

balázs lászló

koronavírus

Zen, a hatéves malinois fajtájú vizsgázott terápiás és mentőkutya sajátos nevelési igényű gyerekek kutyaterápiás foglalkozásán a kőbányai Fecskefészek Bölcsődében 2019. október 4-én. A franciaországi Villejust-ben rendezett 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon romkutatás versenyszámban a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző, Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat tagja, Belényi Beatrix és kutyája, Zen lett a győztes.

Most a mentőkutyásokat kellene megmenteni

Számos támogatójukat olyan helyzetbe sodorta a járvány, hogy már nem tudja őket anyagilag segíteni, és ebből gond lehet a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnál.

A járvány miatt szűkültek az anyagi lehetőségeik és rövidesen nagyobb bajba is kerülhetnek, ezért fordultak a nyilvánossághoz - mondta az InfoRádiónak a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

Balázs László hozzátette, hogy a 35 fős közhasznú alapítványként működő csapat 18 mentőkutyával civilként segíti a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat munkáját.

"Utolért minket, ami a világban mindenhol látható, ezért fordulunk a közönséghez. Nincs nagy probléma, működőképesek vagyunk és tudunk lenni, viszont előre kell tekintenünk, és ha minden így marad, akkor nagyobb bajjal kell szembenéznünk. Normál időszakban, riasztás nélkül 6-8 százezer forintba kerül a működésünk, amint megszaporodnak a riasztások, ez a szám a duplájára is fel tud menni, tehát éves szinten 15-17 millió forintból gazdálkodik a szervezet. A kutyák magántulajdonban vannak, a költségek egy részét tehát így is a kutyatulajdonosok állják" - részletezte Balázs László.

Alapvetően van, illetve volt egy sok ezres követőtáboruk, aki támogatta őket havi szinten, ám a járványhelyzetben többen jelezték, jelen élethelyzetükben nem nagyon tudnak segíteni, illetve ami nagy érvágás, hogy

azok a nagyobb (sport)események, amelyeket eddig ők biztosítottak pénzért, most nincsenek,

így a tervezhető bevételek 80 százaléka eltűnt.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat jellemzően eltűnt személyek felkutatásában segít, illetve a tűzoltóság különböző tevékenységei során.

A minap egy olyan kutyán tudtak segíteni - kutyával -, akinek a feje kerítésbe szorult, de föld alatti csőrendszerekből is szoktak menteni sérült állatokat. Mindemellett földrengéseknél, cunaminál, tájfunnál is jelen voltak korábban.

A járványhelyzetben is több lett a feladatuk, hiszen sokan felkészületlenül indultak tavaly a természetbe, akik így könnyebben kerülnek bajba, másfélszer annyi dolguk volt, mint az elmúlt években.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Bajban a mentőkutyások - Balázs László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018