INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

bor

pezsgő

verseny

borverseny

tokaj-hegyalja

Hárslevelű szőlőfürt a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.

Hatalmas magyar sikerek a rangos borversenyen

Infostart / MTI

Három platina- és hét aranyérmet nyertek el a magyar borok és pezsgők a világ legnagyobb nemzetközi borversenye, a londoni Decanter World Wine Awards (DWWA) idei mezőnyében; a legeredményesebb magyarországi borvidék Tokaj-Hegyalja volt.

A DWWA 2019-es kiírására 57 országból csaknem 17 ezer nevezés érkezett, és összesen 105 magyar bor részesült elismerésben: 75 kapott érmet (3 platinát, 7 aranyat, 25 ezüstöt és 40 bronzot), további 30 magyar bor pedig elismerő oklevelet érdemelt ki - közölte a mádi Holdvölgy Pince és a somlói Kreinbacher Birtok.

A zsűri platinaéremmel jutalmazta

  • a Holdvölgy 2012-es Culture 6 puttonyos Tokaji Aszúját,
  • a Béres Szőlőbirtok 2012-es 6 puttonyos Tokaji Aszúját és
  • a szintén tokaji Juliet Victor 2016-os Édes Szamorodniját.

Aranyérmet nyert el

  • a somlói Kreinbacher Classic Brut pezsgője,
  • a Holdvölgy 2017-es Vision cuvée-je,
  • a Füleky 2007-es 6 puttonyos tokaji aszúja,
  • a Grand Tokaj 2013-as Eszenciája,
  • a Gróf Degenfeld 2016-os Andante Furmintja, illetve Szamorodnija,
  • a Kvaszinger 2016-os Tokaji Aszúja.

A DWWA zsűrijébe minden évben elismert nemzetközi szakértők kapnak meghívást: ezúttal több mint 280 specialista érkezett Londonba 30 országból, köztük 23 Master Sommelier és 70 Master of Wine.

A verseny 16. évében rekordszámú érem született; ez a szervezők szerint részben a borminőség folyamatos javulásának köszönhető, részben pedig annak, hogy olyan, eddig kevésbé ismert bortermelő régiók is sikeresen szerepeltek, mint Kína vagy Mexikó.

A DWWA-ra nevezett borok között nemzetközi szinten összesen 50 Platina Best in Show-érmet, 148 platinaérmet, 480 aranyat, 4161 ezüstöt és 7374 bronzot osztottak ki. A legtöbb elismerést (összesen 3365 érmet és oklevelet) a francia borok kapták.

Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018