INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

levegőszennyezettség

halál

ensz

urbanizáció

who

Láthatatlan részecskék okozhatják a városi lakosság halálát

Láthatatlan részecskék okozhatják a városi lakosság halálát

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Mintegy 4,2 millió ember halálát okozta világszerte a környezeti levegőszennyezettség 2016-ban - derült ki egy friss ENSZ-jelentésből.

"2016-ban a világ városi lakosságának 91 százaléka szívott olyan levegőt, amely nem felelt meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségi irányelveinek a - 2,5 mikron részecskeátmérőjű - szálló por határértékére vonatkozóan" - olvasható az ENSZ New York-i székhelyén szerdán kiadott, fenntartható fejlesztési célokról szóló 2018-as jelentésben (Sustainable Development Goals Report).

A dokumentum szerint a városi lakosság több mint fele a biztonságosnál legalább 2,5-ször magasabb mértékű légszennyezettségnek volt kitéve az érintett időszakban.

A városok világszerte küzdenek a gyors urbanizációval együtt járó akut kihívásokkal, úgy mint a megfelelő szállás és infrastruktúra biztosítása az egyre növekvő népesség számára, a városi terjeszkedés környezeti hatásaival való megbirkózás és a katasztrófákkal szembeni sebezhetőség csökkentése.

Noha arányaiban nézve 2000 és 2014 között 28,4 százalékról 22,8 százalékra csökkent a globális városi lakosság nyomornegyedekben élő része, az itt élők tényleges száma azonban 807 millióról 883 millió főre növekedett a vizsgált időszakban.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018