eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Betegség, amivel nem az orvosok, hanem az emberek nem tudnak mit kezdeni

Betegség, amivel nem az orvosok, hanem az emberek nem tudnak mit kezdeni

Megbélyegzi a mentális problémákkal küzdőket a közbeszéd - hangsúlyozta az InfoRádióban a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke. Radó Iván hozzátette, szeretnék, ha a szörnyű kifejezések eltűnnének.

Minden más betegséggel ellentétben a mentális problémákhoz számtalan negatív kifejezés kapcsolódik – mondta a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke, hozzátéve, hogy összegyűjtötték a leggyakrabban tévesen vagy kevéssé jóindulatúan használt szavakat.

„A médiának nagy a szerepe, hiszen az írástudók által közzétett anyagok formálják a szemléletet. A mentális problémákkal kapcsolatban egyébként is nagyon kirekesztő a társadalom, sőt családon belül is az. Valamiféle misztikumnak tekintik, ami egyszer jön és soha többet nem megy el, amivel nehéz együtt élni.”

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum az 1999-es megalakulása óta is nagyjából ugyanannyi, évi ezer megkeresést kap – mondta Radó Iván, hozzátéve, hogy a helyzet tehát változatlan.

„Nem javul, hiszen

nem tud mitől javulni.

Ha az ember az újságcikkeket nézi, elképed, hogyan kezelik az újságírók ezt a kérdést. Az »elmebeteg« teljesen természetes, dobálóznak a »pszichotikussal«, jellemző sztereotípia a »bezárt Lipót« és a »szabadon kószáló őrültek« is. Egészen elképesztő.

Radó Iván hangsúlyozta, régen húzódó folyamatba kell beavatkozni, és az sincs rendben, hogy valaki inkább a fülészet előtt várakozik a szakrendelésre, mert szégyelli magát.

„Mi most azt szeretnénk, hogy irtódjanak ki ezek a szörnyű kifejezések. A minap láttam egy kedves cikket, azt ordította a főcím: »A süket skizofrén«.

Ha egy újságíró ilyen címmel indít, sok jó nem várható tőle.”

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint nem kellene különbséget tenni az emberi problémák között.

„Valamiért ezt szenzációként, hírként kezelik, de mindenképpen csodának, eltávolítandónak vagy legjobb esetben nevetségesnek tartják.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×