eur:
411.31
usd:
392.2
bux:
0
2024. november 25. hétfő Katalin
Kíméletlen kalauz, mégsem büntet

Kíméletlen kalauz, mégsem büntet

Michelin csillagot vesztett Budapest, de van egy új Bib Gourmand magyar étterem, a Fricska.

Megjelent a Michelin-kalauz 36. európai kiadása: 20 európai ország, 44 nagyváros 2332 étterme került be az idei válogatásba. A kalauzba való bekerülés is nagy tisztesség, de amelyik hely minősítésben is részesül az az igazi dicsőség.

A Bib Gourmand a jó ár-érték arányú helyek minősítése, ahol ízletes ételt szolgálnak fel megfizethető áron. Eddig Magyarországon a Petrust és a Lacikonyhát tüntették ki ezzel a minősítéssel, idén azonban már a Dob utcai Fricska Gasztropub is Bib Gourmand hely lett. A Fricska 21. századi polgári konyhát kínál a bulinegyedből betérő vendégeknek, az étkekhez helyben sütött kenyér, lekvár és befőzött befőtt jár, de még az olasz tésztákat is helyben készítik.

Az idei Michelin-kalauz azonban nem csak adott, hanem el is vett. Továbbra is megőrizte csillagát a Costes, a Costes Downtown, az Onyx és a Borkonyha, de a Tanti elvesztette 2015-ös csillagát. A csillaghullás azonban várható fejlemény, hiszen Pesti István séf már egy hónappal azután otthagyta az éttermet, hogy megkapták a csillagot. Így a Tanti csillag nélkül maradt, Pesti István pedig régi álmát és ideáját megvalósítva vidéken, Tatán az Öreg-tó partján álló Platán étteremben folytatta a munkát. Itt saját gazdaságot próbál felépíteni, az étterem pedig a helyben termelt alapanyagokkal dolgozik.

A Michelin-csillag a Michelin abroncsgyártó cég nevéhez kötődik. A francia vállalat az 1800-as évek végén szabadalmaztatta a levegővel felfújt gumiabroncsot, amely jelentős előrelépést jelentett a közlekedés fejlődésében, az autósok már hosszabb utakra is vállalkozhattak. A francia abroncsgyártó hamar felismerte, ha már a lehetőség adott, az utazásra célt is kell adni az embereknek, ebből fejlődött ki a speciális útikalauzok és térképek kiadása, amelyek közül a legnépszerűbb a szálloda- és étteremkalauz.

A Michelin-ellenőrök, az úgynevezett inspektorok inkognitóban járják a világot, a cég vezetéséből sem mindenki ismeri a személyüket. Felkészítésüknek köszönhetően a világon mindenhol azonos kiválasztási szempontok és módszerek szerint készítik el bírálatukat.

Egy-egy étteremben kizárólag a feltálalt étel minőségét bírálják öt szempont szerint:

  • a termék minősége
  • az elkészítési mód és az ízélmény
  • a konyha eredetisége, a konyhafőnök személye
  • az ár-érték arány
  • a megbízhatóság, időtállóság, állandóság

Kevés csillagot osztanak, háromcsillagos helyből van a legkevesebb, Európában 58 ilyen étterem működik.

Címlapról ajánljuk

Maratoni, hatnapos ülésre készül az Országgyűlés

A képviselők megkezdik a jövő évi költségvetés vitáját, de több más fontos előterjesztés - például az alaptörvény újabb módosítása - is napirendre kerül. Csökkenhet Gyurcsány Ferenc parlamenti járandósága is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Menesztettek egy vezető orosz tábornokot, nagy kéréssel fordult Zelenszkij a Nyugathoz – Háborús híreink hétfőn

Menesztettek egy vezető orosz tábornokot, nagy kéréssel fordult Zelenszkij a Nyugathoz – Háborús híreink hétfőn

Az orosz hadsereg vezetésében jelentős változások történtek az ukrajnai fronton: a hírek szerint egy magas rangú tábornokot eltávolítottak pozíciójából, miután félrevezető jelentéseket adott a harcok alakulásáról. Az orosz média és háborús bloggerek beszámolói szerint Gennagyij Anascsin vezérezredest, a déli csoportosulás parancsnokát váltották le tisztségéből. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében hatékonyabb légvédelmi rendszereket kért szövetségeseitől. Megjegyezte, már elemzik az Ukrajnára néhány napja kilőtt Oresnyik orosz rakétát. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legújabb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×