INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

okostelefon

agyműködés

stressz

internet

türelem

facebook

szelfi

Kiakadunk, ha egy pillanatot is akad a net

InfoRádió

Mobilozók agyi aktivitását figyelték, miközben manipulálták az internetelérést.

Már az is idegessé teszi az okostelefonozókat, ha egyetlen másodpercre megakad egy oldal betöltése, megakad egy videó vagy megjelenik a "töltés" felirat - derült ki az Ericsson és a Vodafone németországi kutatásából. A kutatók EEG-készüléket, íriszkövetőt és pulzusmérőt használtak a kísérletben résztvevők szívverésének és figyelmének követésére.

Az "idegességi" jelenség nem ugyanúgy jelentkezik a fiatalabb és az idősebb korosztályokban. A 18-35 közötti (Y) generáció sokkal kevésbé toleráns a betöltés késlekedésével szemben: ők átlagosan 35 százalékkal feszültebbek ilyenkor, mint a 35 év felettiek. 

Ráadásul nem minden késlekedés okoz ugyanolyan stressz-szintet: a Facebook-videó lassú betöltése miatt feszültebbek voltak a résztvevők, a YouTube-nál kevésbé bizonyult zavarónak a késlekedés. Ha pedig a Facebookra szelfit akartak feltölteni, de akadozott, akkor az Y-generáció pulzusa 44 százalékkal emelkedett meg. A többséget ez csak az első alkalommal zavarta, de itt sem várnak túl sokat a felhasználók: az első 8 másodperc a kritikus.

Nyolc másodperc és vége

A videókkal szembeni türelem sem bizonyult túl nagynak. Egyetlen másodpercnyi fennakadás is feszültséget okozott, a résztvevők stressz-szintje 30 százalékkal emelkedett, ráadásul az okostelefonozók 47 százalékának már ekkor elkalandozott a figyelme. Nyolc másodpercnyi késlekedést már senki sem bírt ki. A többség, 81 százalék figyelme már 6 másodperces várakozásnál elkalandozott.

És hogy kit okolnak a felhasználók, ha akad vagy lassú a net? Mindenkit, a tartalomszolgáltatótól az alkalmazás fejlesztőin át szolgáltatóig és a mobilgyártóig.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018