eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tudja, hogyan kell kihelyezni télre a madárodúkat?

Nemcsak a madáretetők építése fontos ősszel, hanem az odúk kihelyezésére is figyelni kell - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület. Orbán Péter, a szervezet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a legfontosabb szempont, hogy az odúk nyílása ne észak felé nézzen.

Hivatalosan december elsején indul a téli madáretetési szezon és egészen a tartós fagyok megszűntéig tart - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Orbán Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a lakott területen élő énekes madarak egy része az etetés mellett télen segíthető mesterséges madárodúkkal is.

"Kevéssé közismert, hogy az odúköltő madarak - vagyis amelyek nem vonulnak el télen -, például a cinegék, verebek előszeretettel éjszakáznak a mesterséges odúkban. Amikor télen nagyon hideg van éjszaka, pláne ha fúj a szél, olyan nagy a hőveszteségük és annyi energiára van szükségük, hogy nekik korántsem mindegy, hol éjszakáznak" - jelezte a szakember.

Elmondta, hogy ha az odúkat két-két és fél méteres magasságba tesszük, az tökéletesen megfelel, magánterületen, egy kertben a fejmagasság is elegendő.

"Közterületen a madártani egyesület elég sok odút helyez el, ott sajnos gondolni kell a rongálásra is, ezért 3-4 méter magasra tesszük ki az odúkat" - tette hozzá.

Orbán Péter szerint egy száz négyzetméteres kertbe ki lehet tenni akár három-négy odút is, ezek közel is lehetnek egymáshoz.

"Az odúk kihelyezésénél a legfontosabb szempont nem az, hogy mire kerül ki, tehát hogy fára, bokorra vagy falra tesszük-e, hanem hogy az a pont, ahova felakasztjuk, elbírja az odú súlyát" - hangsúlyozta.

Szét lehet szórni akár az ablaktól egy ötven méteres sugarú körön belül az odúkat. Ha pedig egyszer kitettük a kertbe télen az odúkat, azokat tavasszal nem kell máshova rakosgatni a költéshez.

"Az egyik legfontosabb szempont, hogy az odú bejárati nyílása lehetőleg ne észak felé nézzen, mert onnan jönnek az esős, hűvös frontok" - hívta fel a figyelmet.

Azt is jelezte, hogy nem kell az odúba semmiféle fészekanyagot tenni, a madarak ezt megépítik maguknak.

"Amit érdemes megtenni tavasszal: kukkantsunk be az odúba és ha az éjszakázó madarak ürüléke ott felhalmozódott, azt öntsük ki. Sokkal jobban szeretnek a madarak olyan tiszta mesterséges odúba beköltözni, ahol nincs ott az előző lakó nyoma" - fogalmazott Orbán Péter. 

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×