eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

A többség csak elméletileg ismeri fel a szexuális zaklatás jeleit

Az amerikaiak nem csupán tisztában vannak a gyermekek szexuális bántalmazásának veszélyeivel, és pontosan tudják, melyek azok a kockázati tényezők, amelyek ilyen bűncselekményekhez vezethetnek - derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A Stop It Now! elnevezésű prevenciós szervezet megbízásából készült kutatás eredményei szerint az amerikai felnőttek a médiatartalmakban és a közéleti párbeszédekben sugalltaknál sokkal informáltabbak a gyermekek szexuális bántalmazását illető kérdésekben.

A mintegy ötezer válaszadó megkérdezésével készült felmérés szerint a többség hiszi, hogy a bántalmazott gyermekeknek speciális terápiára van szükségük, hogy az esetet fel tudják dolgozni, míg az elkövetőknek segíteni kell, hogy ne kövessenek el újra ilyen szörnyűséget - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az eredmények szerint a válaszadók 95 százaléka látja úgy, hogy a szexuálisan bántalmazott gyerekeket éppen olyanok bántják, akiket ismernek, míg 64 százalék egyetért azzal, hogy a gyerekeket sok esetben más gyerekek vagy tinédzserek zaklatják. A megkérdezettek 68 százaléka szerint az elkövetők szeretnék, ha segítséget kapnának problémájuk kezelésében, míg 96 százalék egyetért azzal, hogy a börtönbe került zaklatóknak célzott kezelésre van szükségük.

A felmérés szerint egyébként az amerikaiak 53 százaléka látja úgy, hogy saját, szűkebb-tágabb környezetében jelentkezik a gyerekek szexuális zaklatásának problémája.

A kutatás ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy míg az amerikaiak ismerik a problémát, és tisztában vannak a kockázatokkal, ezt az elméleti tudást kevesen ültetik át a gyakorlatba. Az eredmények szerint ugyanis kisebbségben vannak azok, akik a kockázatok jelentkezését vagy a problémára utaló jeleket a mindennapokban is felismerik.

A kutatás válaszadói körében ötből egy azok aránya, akik maguk is szexuális zaklatásnak estek áldozatul gyermekkorukban. A nők 29, a férfiak 14 százaléka élt át ilyen szörnyű tapasztalatot gyermekként. A szakértők szerint ezek az arányok más, korábbi felmérésekkel összhangban vannak.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×