eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Veszélyes cukrászdák, ahol nem szabad fagyizni

Nyáron a hőmérséklet miatt gyorsabban romlanak az élelmiszerek, gyakoribbak a megbetegedések. Ráadásul nyáron zajlanak a különböző rendezvények, kitelepülések, fesztiválok, közösségi tömegétkeztetések is, ezért is érdemes fokozottan figyelnünk az élelmiszer-biztonságra.

Sajnos tudomásul kell venni, hogy minden tekintetben biztonságos élelmiszer nem létezik, mert mindig előfordulhatnak újabb és újabb kockázatok, amelyekkel ez ideig még nem találkoztunk, vagy amelyeket nem vizsgáltunk. A legismertebb élelmiszerbiztonsági kockázatokkal azonban a gondos háziasszony tisztában van, és elvárás, hogy ennél több ismerettel rendelkezzenek azok, akik az élelmiszerrel hivatásszerűen foglalkoznak - mondta nemrégiben a Pénzcentrumnak Zoltai Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának Étkeztetés, Vendéglátás felügyeleti Osztályának vezetője.

A romlandó élelmiszerek beszerzése megköveteli a körültekintést. Nem tanácsos olyan árusítóhelyen vásárolni, ahol a mélyhűtött termék felolvadt, vagy a hűtendő élelmiszert hűtés nélkül kínálják.

A friss állati eredetű élelmiszerek gyorsan romlandóak, akárcsak azok az ételek, amelyeket abból készítenek, mint például a hidegkonyhai termékek, cukrászsütemények, felvágottak. Ezek esetében tanácsos odafigyelni a beszerzésre, a szállításra és a hűtött tárolásra.

Helyek, ahol nem tanácsos fagyit venni

A nyári élelmiszervásárlásnál néhány külső jelre érdemes figyelni. Ne vásároljunk ápolatlan személytől, aki árusítás közben étkezik, dohányzik, ne vásároljunk utcai, "földre lerakós" árustól, és ott, ahol elszaporodtak a legyek és a darazsak, ahol a hűtőpultokon kívül is tárolnak hűtendő élelmiszereket, ahol piszkos a környezet, ahol szemetes az üzlet, ahol nem gondoskodnak az élelmiszerek szennyeződéstől védelméről.

Nem szabad megvenni azt az élelmiszert, amelynek a csomagolása szennyezett, vagy sérült, amelyen nem olvasható magyarul az összetétele, gyártója, vagy forgalmazója. A felvágottas és húspultból nem kell megvenni a terméket, ha beszáradt, elszíneződött, ha nem tudják megmondani, mikor szeletelték, és ki gyártotta, és hazavitele után meddig fogyasztható.

A gyümölcsöt természetesen alapos mosás után fogyasszuk. A gyümölcsök mosására csak ivóvíz minőségű víz alkalmas. Kevesen mossák meg a dinnyét felszeletelése előtt, pedig a felülete poros, piszkos, és a termőföldön megtalálható számtalan mikroba jelenlétével számolni kellene. A dinnye utcai árusításakor a lékeléssel könnyen befertőzhető, emiatt ezt tanácsos kerülni.

Fagyasztott élelmiszerek esetében érdemes megfigyelni, hogy jégbordás-e a termék, egybefagyott állagú-e, mert az ilyen termék már egyszer biztosan felolvadt.

Fagyi, jégkrém


Aki jégrémet vásárol, vagy azonnal fogyassza el, vagy mielőbb vigye haza. A jégkrémet célszerű hazaszállítás során is termo zacskóban tartani, otthon azonnal mélyhűtőbe helyezni. A felolvadt jégrémet el kell fogyasztani, újra fagyasztani kockázatos.

A fagylalt egyike a veszélyes ételeinknek, de az utóbbi időben a készítéséhez korszerű gépeket használnak, amelyek az előállítás legkockázatosabb fázisát, a főzés utáni lehűtést és a fagyasztást biztonsággal végzik.

Természetesen ott érdemes fagylaltot fogyasztani, ahol külső szemlélődéssel is megállapítható a gondosság. Ne vásároljunk olyan helyen fagylaltot, ahol a fagylaltosnak a rövid póló miatt érintkezik a hasa a pulttal, miközben a haja belelóg a tégelybe, és a kezén műkörmök, továbbá ékszercsodák vannak. Ezek azt mutatják, hogy a fagylaltos nem ismeri az alapvető személyi higiénés szabályokat, és ebből arra lehet következtetni, hogy más higiénés szabályoknak sincs birtokában.

Ugyancsak érdemes elkerülni azokat a fagyizókat, ahol az adagoló kanalat a vízöblítés után ráütik egy mosogatórongyra, vagy szivacsra. Ezzel a mozdulattal ugyanis a szivacson pangó és szaporodó mikrobákat rákenik, rájuttatják a fagyos csemegére. Fagyizóknál érdemes megfigyelni a tölcsérek szennyeződéstől védelmét, a fagylaltok állagát és a folyós, felolvadt fagylaltot nem kell megvenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×