eur:
397.6
usd:
358.6
bux:
74106.55
2024. október 1. kedd Malvin

Hatékony megelőzés és kezelés - kevesebb infarktus

Az utóbbi évtizedben a heveny szívinfarktusos esetek Kaliforniában lényegesen ritkábban fordultak elő, és a szívroham okozta halálozás is csökkent. Az igen biztató eredményeket a mind hatékonyabb megelőzési és kezelési módszereknek tulajdonítják a kutatók, akiknek cikkét a New England of Medicine közölte.

A legtöbb ember ma már az egész világon szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az Egyesült Államokban évente egymilliónál több állampolgár fejezi be életét emiatt, ennek 68 százaléka koszorúér-betegség, szívinfarktus következménye.

Robert W. Yeh és munkatársai Kalifornia legnagyobb egészségbiztosítójának adatait dolgozták fel. A Kaiser Permanente hárommilliónál több amerikai egészségügyi ellátásáról gondoskodik. A munkacsoport valamennyi, 1999 és 2008 között szívinfarktus miatt kezelt betegnek a kórlapját értékelte.

Föltételezték, hogy mivel időközben a műszeres vizsgálatok, a diagnosztikus eljárások mind korszerűbbé, érzékenyebbé váltak, egy évtized alatt jelentősen több infarktust ismerhettek fel a kaliforniai kórházakban, mint a korábbi időszakban. Ezt még az is tovább valószínűsítette, hogy a koszorúér-betegség két, fontos kockázati tényezőjének, a cukorbetegségnek és az elhízásnak a gyakorisága is növekedett.

Ebben az időszakban szívinfarktus miatt 18 691 beteg került kórházba. A vizsgálati időszak első évében tényleg nőtt az infarktusos betegek száma, majd 2000-től meglepő fordulat következett. Az infarktus gyakorisága csökkenni kezdett, és a következő esztendőkben 24 százalékkal kevesebb lett a szívroham.

A betegek kezelési eredményei is ezzel párhuzamosan javultak: az infarktus utáni hónapban bekövetkező halálozás ugyancsak jelentősen csökkent. Ezt a kutatók a mind hatásosabb, korszerűbb kezelési módszereknek tulajdonították. Véleményük szerint a kevesebb szívroham pedig a szív- és érbetegségek megelőzésével foglalkozó beavatkozásoknak köszönhető.

A dohányzás megtiltása a hivatalokban, éttermekben, minden nyilvános helyen, a magas vérnyomás és a cukorbetegség korábbinál hatásosabb kezelése, az emelkedett vérkoleszterin megfelelő csökkentése, a kedvezőbb életmód terjesztése igen eredményesnek bizonyult.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×