eur:
397.6
usd:
358.6
bux:
74106.55
2024. október 1. kedd Malvin

Öleljen fát!

Faölelési rekordkísérleten vehetnek részt az érdeklődők szombaton 11 órakor az Anna-réten, a Normafánál. A tervek szerint az eddigi legtöbb embert gyűjtik össze, hogy ugyanabban a percben átöleljenek egy-egy fát a nemzetközi Tree Hug - Ölelj fát! mozgalom részeként szervezett eseményen.

A faölelési rekordkísérletet a Magyarországi Rekordok Szövetsége hitelesíti. A Pilisi Parkerdő szakemberei és a Magyar Kerékpárosklub tagjai változatos programokkal, kvízekkel, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Erdészeti Igazgatósága és az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Közönségkapcsolati Szakosztálya munkatársai kötetlen beszélgetéssel és játékkal várják az érdeklődőket, hogy többen megismerjék az erdészeti szakma szépségeit, eredményeit.

Az akcióhoz a Facebook faölelés oldalán is lehet csatlakozni, a szervező cég minden rajongó után egy-egy fát ültethet Budapest környékén, a Pilisi Parkerdő Zrt. ugyanis az erdő optimális megújítása érdekében ennyi facsemete elültetését finanszírozza. Ez az akció különös jelentőséget kapott, miután a május közepi ítéletidő miatt Budapesten és környékén is rengeteg fa dőlt ki, sérült meg.

A szombati esemény a WWF Klímaturnéjának is helyszíne: az ismeretterjesztő road-show célja, hogy segítsen megismerni az energiafelhasználás és a klímaváltozás közötti összefüggéseket, bemutatni a várható következményeket, és könnyen megvalósítható, egyszerű tanácsokat adni arra, hogy saját környezetünkben, háztartásunkban mit tehetünk a klímaváltozás ellen.

A tree-hugging (vagyis faölelés) mozgalom az Egyesült Államokban már igen népszerű. A szájhagyomány útján terjedő civil kezdeményezés mögött, amely a természetvédelmet teljesen új nézőpontból közelíti meg, nem áll hivatalos szervezet.

A faölelők nem tudományos érvekkel akarják meggyőzni az embereket, hanem az érzelmeikre próbálnak hatni. A tree-hugging jelszava: "Szeresd a természetet!". Vannak, akik a faölelés lényegét transzcendentális módon közelítik meg, mondván, a fáknak az emberekéhez hasonlóan lelkük van, hiszen élőlények. Akik erdőben járnak, vagy egy fa törzsének dőlnek, különleges nyugalomban és szeretetben részesülnek, mintha a fa szelleme megölelte volna őket.

A faterápia egyébként létező, ősrégi hiedelem. Ezt a technikát már az ókori kelták, görögök, rómaiak, indiánok, és a magyarok is alkalmazták a régmúltban.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×