eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Mit kell tennie a nyáron annak, akinek magas a vérnyomása?

Fokozott óvatosságra inti a magas vérnyomásos betegeket a hőség, az utazás és nyaralás időszakában a Magyar Hypertonia Társaság.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az utazások, nyaralások alkalmával se feledkezzenek meg az érintettek a betegségükről, tudatosan törődjenek magukkal, mivel a stroke és a szívroham "nem utazik nyári szabadságra".

Az alattomosan, tünetek nélkül érkező szélütés súlyos következményekkel járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt.

A stroke kialakulásának kockázata a magas vérnyomás megfelelő kordában tartásával csökkenthető. A nyári hónapokban azonban - különösen nyaraláskor - gyakran háttérbe szorul a rendszeres és megfelelő kezelés, illetve a korábban már kialakított helyes étkezési szokások betartása.

A társaság által indított Éljen 140/90 alatt! mozgalom Tudatos Törődés alprogramja idén nyáron a stroke és a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatos hasznos tanácsokra hívja fel a figyelmet.

Ha hosszabb időre utazik a magas vérnyomásos beteg, mindig ellenőrizze a gyógyszerei lejárati idejét és lejárt szavatosságú gyógyszert soha ne szedjen be.

A rendszeres gyógyszerszedő hosszabb utazások előtt mindenképpen konzultáljon orvosával és az utazás megkezdése előtt időben ellenőrizze, hogy van-e elegendő gyógyszere a nyaralás idejére - közölte a Magyar Hypertonia Társaság az MTI-vel. Érdemes felírni a gyógyszerek nevét és adagolását, így ha esetleg elvesznének, biztosan tudják pótolni.

Nem szabad elfeledkezni a gyógyszerek elcsomagolásáról: az autó hátsó ablakában történő "napozás" például egyetlen gyógyszer-készítménynek sem használ. Repülőn lehetőleg bontatlan csomagolásban vigyék a készítményeket, az esetleges félreértések elkerülése érdekében.

Nyaralás alatt általában megváltozik az életvitel, így az új napi rutinban is meg kell találni a gyógyszerbevétel lehetőség szerinti állandó időpontját. És nem utolsósorban fokozottan kell ügyelni a napon töltött órák számára.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×