eur:
397.6
usd:
358.6
bux:
74106.55
2024. október 1. kedd Malvin

Elárverezik a legnagyobb arany pénzérmét

A bécsi Dorotheumban árverezik el június 25-én a világ legnagyobb arany pénzérméjét, egy 2007-es 1.000.000 dolláros kanadai Maple Leafet (Juharlevél).

Ez az érme minden rekordot megdönt: 100 kilogramm súlyával az eddigi legnehezebb érme, átmérője 53 cm. Ebben a rendkívüli érmében azonban, amit még két ember együtt sem tud felemelni, nem a súlya a legérdekesebb, hanem az, hogy a legtisztább, legfinomabb és legkevesebb ötvöző anyagot tartalmazó aranyból, azaz 999,99/1000 tisztaságú aranyból készült.

A világrekorder érmén, amely a Guinness Rekordok Könyvének jelenlegi kiadásában is szerepel, II. Erzsébet királynő képmása látható; ez a királynő legnagyobb hivatalos portréja tömör aranyban. Az érme hátoldalára az érmét kiadó ország, Kanada nemzeti jelképe, a három juharlevél van nyomva. Az 1 millió dolláros érme névértéke jóval kevesebb, mint a jelenlegi aranyár alapján számított értéke. Az árverésen a kikiáltási ár alapja a napi aranyár lesz.

Ez a gigantikus Maple Leaf érme eddig a világ legnagyobb numizmatikai gyűjteményében, a bécsi Kunsthistorisches (Művészettörténeti) Múzeum Érmegyűjteményében (Münzkabinett) volt "kölcsönben". A rendkívüli érmét most a Dorotheum vette át. A Dorotheum, amely Közép Európa vezető aukciósháza, több mint 200 éve foglalkozik történelmi érmék árverezésével. Illő módon a rendkívüli tisztaságú érme egy gyémántárverésen kerül majd kalapács alá.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×