eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hiány van az űrhajósokból Oroszországban

Hiány van Oroszországban az űrhajósjelöltekből, a korábbinál jóval kevesebben vágynak a világűrbe - közölte az asztronautákat kiképző központ.

Oroszországban nagy hagyományai voltak annak, hogy Jurij Gagarin nyomán fiatalok váltsák valóra álmukat, és jussanak fel az űrbe. Az érdeklődés azonban megcsappant - mondta a Moszkva közeli Csillagvárosban működő kiképző központ vezetője, Szergej Krikaljov.

A szakember szerint a Szovjetunió összeomlása óta eltelt közel két évtizedben egyre kevesebben jelentkeztek űrhajósnak.

Krikaljevot az is aggasztja, hogy a kiképzett asztronauták között mindössze egy nő akad. Ez ellentmond az amerikai példának, ott ugyanis jóval több női űrhajós szolgál - mutatott rá.

Az apadó anyagi támogatásra is panaszkodott, szerinte a legendás létesítménynek a mostaninál kétszer nagyobb összegre lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön, a fejlesztésekről nem is szólva. Azok a jelenlegi pénz sokszorosát igényelnék.

A kiképző központ vezetőjét személyesen is érinti az ügy, hisz maga is legendás űrhajós, aki a Szovjetunió 1991-es széthullásakor épp az űrben volt, és már mint orosz állampolgár tért vissza a Földre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×