A Texasi Egyetem kutatói azt találták, hogy a testmozgás után fölösleges drága sportitalokat elfogyasztanunk, mert ha megeszünk egy tál gabonapelyhet, ugyanolyan hatást érhetünk el.
Vizsgálatukban nyolc férfi és négy nő vett részt, akiknek 12 órán át kellett koplalniuk, majd két órán keresztül kerékpározniuk, a testmozgás után pedig azonnal megittak egy sportitalt. Öt nappal később megismételték a kísérletet azzal a különbséggel, hogy a sportitalt egy tál sovány tejjel leöntött gabonapehellyel cserélték fel.
A kutatók azt találták, hogy a gabonapehely és a tej hatásos volt az izmok újjáépítésében, főleg a tejben található fehérjének köszönhetően. A legmeglepőbb azonban az volt, hogy az izmok merevségét okozó laktát mennyisége jelentősen csökkent a gabonapehely elfogyasztása után - legalább olyan mértékben, mint amikor sportitalt ittak meg a kísérleti alanyok.
A Journal of the International Society of Sports Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a gabonapehely megnöveli a cukrot energiává alakító inzulin mennyiségét, és visszafogja a laktát termelődését.
Az is kiderült, hogy a sportitalhoz hasonlóan feltölti a szervezetet glikogénnal, azzal a "benzinnel", amelyet a test a mozgás közben használ. Sőt, kiderült, hogy a gabonapehely jobban elősegíti, hogy szervezetünk több glikogént tároljon - állítják a kutatók.
Újabb, hivatalos tájékoztatás Robert Fico állapotáról