eur:
388.5
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az Y generáció: csak egy klikk, és megoldódnak a konfliktusok

Csaknem minden tizedik amerikai gyerek videójáték-függő - állapította meg az Egyesült Államokban végzett első országos reprezentatív felmérés. A megdöbbentő eredményeket a Pszichológiai Tudomány c. szaklap közli. Az InfoRádió által megkérdezett pszichoterapeuta a tanulmány megjelenése kapcsán arra figyelmeztet, hogy Magyarországon is több százezerre tehet a játékok miatt az iskolában és emberi kapcsolataikban rosszabbul teljesítő, az interneten szocializálódott gyermekek száma

Az Y generáció - ők azok az 1982 után született fiatalok, akik már egy olyan korba csöppentek bele, amely az információs technológia fejlődésének következtében egy teljesen gépesített világot jelent. Az InfoRádiónak nyilatkozó pszichoterapeuta szerint ma már nem ritka, hogy egy első osztályos gyereknek saját mobiltelefonja van, nyolc-tízévesen pedig önálló életet élnek az interneten.

Tari Annamária úgy véli: mivel a családi és szabadidős foglalkozások visszaszorultak, olyan rajzot lehetne készíteni a mai fiatalok életéről, hogy a felnőtt helyett egy monitor köré csoportosulnak, és akár hálózatban is tudnak egymással játszani - ez is tovább mélyítheti az számítógép-függőséget.

A szakértő szerint a videójétékok esetében a gyerekeknek csiszolódik fantáziájuk és kreativitásuk, valamint izgalmakat élnek át, ám régen ezeket emberi interakciókban gyakorolták. Függőségi viszonyba gépekkel lehet kerülni, és olyan játékkal, amely szenvedélyszerűen magába szív - hangoztatta Tari Annamária, aki hozzátette: a videójáték-függőségnél a fiatalok először még csak az örömöt keresik, a második fázisban azonban már a folyamatos kielégülést.

Az interneten és videójátékokon szocializálódó kamasz konfliktushelyzet esetén egy bal egérgombbal bárhonnan ki tud lépni, ez a módszer azonban a való életben nem működik - hangsúlyozta a pszichoterapeuta, aki szerint ez a generáció jobban bajlódik majd az emberi szituációk megoldásával.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×