eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A gyereknevelés a legkeményebb és egyben a legegyhangúbb munka"

Egy brit társadalomkutató szerint a gyereknevelés sokkal több bosszússággal, mint örömmel jár, éppen ezért a családalapítás boldogsága csak illúzió.

"A társadalomtudósok korábbi kutatásai már bebizonyították, hogy gyakorlatilag nulla az összefüggés a gyerekáldás és a boldogság között" - írja Nattavudh Powdthavee a Brit Pszichológiai Társaság The Psychologist című folyóiratának legfrissebb számában. A York Egyetem közgazdásza hangsúlyozta: a brit felnőttek körében végzett legújabb kutatás is bebizonyította, hogy a gyereket vállaló szülők és a gyerektelenek ugyanolyan mértékben elégedettek vagy éppen elégedetlenek életükkel.

A szakértő szerint a legtöbb szülő az olyan mérföldkövekre emlékszik leginkább, mint gyereke első mosolya, az első lépései, az érettségije, a diplomája és az esküvője. "A legtöbben azt hiszik, hogy ezek a pillanatok hosszan tartó boldogságot okoznak, pedig nem így van" - állítja a társadalomtudós, aki szerint ezek az érzelmi kitörések csak rövid ideig tartanak.

"A szülők valójában az idejük nagy részét a problémák kezelésére fordítják: az iskolai gondokra és a háztartási munkákra, a főzésre, mosásra. Ezek sokkal gyakrabban jönnek elő, mint az örömteli pillanatok, és ezek az apró, de negatív élmények sokkal nagyobb hatással vannak a napi boldogságérzetünkre" - állítja a harmincéves szakértő, aki még nem vállalt gyereket.

"Legbelül mindenki tudja, hogy a gyereknevelés valószínűleg a legkeményebb és egyben a legegyhangúbb munka a világon" - állítja Dr. Powdthavee, aki azonban hozzátette: az nagyon rossz lenne, ha a nehézségek miatt senki sem akarna gyereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×