eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Tíz híresség, aki túlélte a mellrákot

A világsztárok és hírességek ma már ritkán titkolják, ha diagnosztizálják náluk a mellrákot, van, aki a tapasztalatait is megosztja másokkal, és olyan is, aki ismertségét felhasználva segít felhívni a nők figyelmét arra, milyen fontos a megelőzés és a betegség korai felismerése.

Cynthia Nixon

A 42 éves színésznőnél két éve diagnosztizálták a betegséget egy rutinellenőrzés során. A Szex és New York sztárja sokáig habozott, hogy megossza-e a nyilvánossággal a hírt, de végül úgy döntött: nem akarja, hogy a közönség ezzel foglalkozzon, amíg túl nincs a kezelésen.

"Nem akartam, hogy lesifotósok várjanak a kórház előtt" - vallotta be később egy interjúban a színésznő, akinek a melléből műtéti úton távolították el a rákos daganatot, majd sugárkezelést kapott. Később azonban rájött, hogy ha megosztja történetét másokkal, segíthet felhívni a figyelmet arra, hogy azok - mint ő is -, akiknek a családjában előfordult több mellrákos eset, nagyobb veszélyben vannak, de rendszeres ellenőrzéssel túlélhetik a rettegett betegséget.

Nixon azóta egy mellrákosokkal foglalkozó alapítvány önkéntes segítőjeként dolgozik.

Sheryl Crow

A 46 éves énekesnőnél is két éve diagnosztizálták a betegséget, szintén egy rutinszűrés alkalmával. "Ma én vagyok a bizonyíték arra, hogy a korai felismerés életet ment" - mondja az énekesnő, aki a hírre azonnal lemondta koncertkörútját, alávetette magát a műtétnek. Később hét hétig kapott sugárkezelést, a terápiát akupunktúrával és gyógyteák fogyasztásával egészítette ki.

Kemoterápiát szerencsére nem kellett nála alkalmazni, mert időben észrevették a betegséget. Az ő családjában egyébként másnál nem fordult elő mellrák.

Az énekesnő 2007 márciusában petíciót nyújtott be az amerikai Kongresszusnak, amelyben azt kérte, hogy az támogassa anyagilag annak kutatását, van-e kapcsolat a mellrák kialakulása és a környezeti faktorok között.

Edie Falco

A Maffiózók ma 45 éves sztárjánál 2003-ban diagnosztizálták a betegséget, amelyet szinte teljesen titokban tudott tartani. Egy évvel később már gyógyultnak is mondhatta magát. Mint mondta, azért választotta a hallgatást, mert nem akarta, hogy aggódjanak érte vagy sajnálják.

Kylie Minogue

A negyvenéves énekesnőnél 2005-ben állapították meg a daganatot - nagy nehezen; ez első rossz diagnózis majdnem az ausztrál sztár életébe került. Az volt a szerencséje, hogy újabb vizsgálatokat követelt - így derült ki, hogy daganat van a bal mellében.

A diagnózist részleges emlőamputáció, kemoterápia és sugárzás követte, Kylie Minogue pedig azóta sem győzi biztatni nőtársait: saját magukban, ne pedig az orvosokban bízzanak. "Attól, hogy valaki fehér köpenyt visel, és félelmetes műszereket használ, még nem biztos, hogy igaza van" - mondja.

Elizabeth Edwards

Az amerikai elnöki posztért is induló John Edwards 59 éves feleségénél 2004-ben diagnosztizálták a betegséget, miután felfedezett egy nagy daganatot a jobb mellében, és orvoshoz fordult. A háromgyermekes anyát megműtötték, majd kemoterápiát és sugárkezelést is kapott, és úgy tűnt, sikerült meggyógyulnia. 2007-ben azonban az orvosok megállapították, hogy a rák átterjedt az egyik bordájára is, a következő áttét pedig a tüdején alakulhat ki. Állapota kezelhető, de nem gyógyítható; változatlanul kemoterápiát kap.Robin Roberts

Az ABC amerikai tévécsatorna Good Morning America című műsorának 47 éves vezetőjénél tavaly állapították meg a betegséget. Roberts, aki világhírű sportolókat, színészeket és hírességeket interjúvol meg minden reggel, 2007. július 31-én azzal lepte meg a tévénézőket, hogy az adás közben egyszer csak a kamera felé fordult, és bejelentette: mellrákja van. "Megvizsgáltam a mellemet, és találtam valamit, amitől minden nő retteg: egy csomót" - írta internetes üzenetében az operáció napján.

Roberts nyolc kemoterápiás kezelést kapott, amelyet sugárkezelés követett. Az orvosai szerint minden tumort sikerült elpusztítani a szervezetében, de még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy gyógyultnak nyilvánítsák.

Jaclyn Smith

A hetvenes évek híres modellje, a Charlie angyalai című tévésorozat sztárja ma 62 éves, 2002-ben derült ki, hogy mellrákja van. Az ő betegsége is rutinellenőrzés során derült ki. Megműtötték, és sugárkezelést is kapott. Miután meggyógyult, aktívan kiveszi a részét a felvilágosító munkából.

Christina Applegate

A ma 36 éves színésznő Rém rendes család bugyuta Kellyjeként lett ismert; idén nyáron derült ki, hogy mellrákja van. S bár csak az egyik mellében fedeztek fel daganatot, Applegate sokakat meglepve úgy döntött, hogy mindkét mellét eltávolíttatja. Az édesanyja is átesett ugyanis a betegségen, nála pedig felfedezték azt a BRCA nevű génmutációt, amelynek hordozóinál életük során 85 százalékos valószínűséggel fejlődik ki mellrák. A mellek megelőző eltávolításával azonban egy százalék alá csökkenthető a rizikó - ez bírta ráa színésznőt a drasztikus döntésre.

Applegate november végén esik majd át a mellrekonstrukciós műtéten, és azt tervezi, hogy alapítványt hoz létre, amely segíti a veszélyeztetett nőket, akik nem tudják kifizetni a szükséges szűrővizsgálatokat.

Melissa Etheridge

A 47 éves rockénekesnél négy éve állapították meg a betegséget; egy évvel később a kezeléstől kopaszon lépett fel a Grammy-díj átadóján. A műtét után ő is kemoterápiát és sugárkezelést kapott, a gyógyulásért folytatott harcáról pedig dalt is írt "I Run for Life" (Futok az életemért) címmel.

Az énekesnő édesapja, nagynénje és egyik nagyanyja is rákban halt meg. A betegség és a gyógyulás "spirituális ébredést" jelentett számára.

Diahann Carroll

A Grace klinika című tévésorozatban Preston Burke édesanyját alakító, ma 73 éves színésznőnél tíz éve állapították meg a mellrákot - a legtöbb amerikai nőnél ugyanennyi idős korban, a hatvanas évei elején diagnosztizálják a kórt.

Ám Carroll - aki 1968-ban az első afroamerikai színésznő volt, aki egy tévésorozat főszereplője lehetett - családjában nem fordult elő rákos megbetegedés, a diagnózis ezért teljesen váratlan volt a számára.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×